muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rockgroep Queen

Britse rockgroep, opgericht in 1970

Engelse kunstacademie-studenten Brian May en Jim Staffel de groep 'Smile' op. Brian's vriend Roger Taylor, die een opleiding tot tandarts volgt sloot zich bij het duo aan. In 1970 werd de groep opgeheven omdat Staffel er geen brood meer in zag. Daarna kwam Freddie Mercury erbij en gingen ze als trio op zoek naar een bassist voor hun nieuwe band. In 1971 werd, na 3 andere bassisten te hebben afgewezen, John Deacon bij de groep gehaald. Het klikte en de band Queen was geboren.

Freddie's afwijkende stem, flaboyante houding én het aparte spel van meestergitarist Brian May geven de band al snel een eigen uitstraling. Door veel live optredens krijgt de groep al snel nationale bekendheid, waarna het tijd wordt om wereldwijd hits te scoren.

In 1975 komt het vierde album van Queen uit, 'A Night at the Opera', wat productiekosten betreft één van de duurste elpees allertijden. De hiervan getrokken mini-opera 'Bohemian Rhapsody' zal wereldwijd wekenlang op nummer 1 staan. Het nummer werd gepromoot met een van de eerste succesvolle videoclips, dit omdat zij de uitnodiging van het Britse muziekprogramma Top of the Pops niet konden aanvaarden in verband met een tournee. De allereerste videoclip (dus meer dan alleen een registratie van een optreden) is geboren. Queen zal zich daarna blijven onderscheiden door de opvallende videoclips bij hun singles.

Alhoewel de zanger van de band altijd de meeste aandacht kreeg, zijn de grote hits geschreven door alle vier de leden: Freddie Mercury (Bohemian Rhapsody, We are the Champions), Brian May (We will rock you, Who Wants To Live Forever), Roger Taylor (Radio Ga Ga, A Kind Of Magic) en John Deacon (Another one bites the dust, You're My Best Friend).

Tijdens de 70'er jaren hanteerde Queen een strikte geen-synthesizer regel, zoals ook duidelijk wordt uit de "No Synthesizers were used on this Album" opmerking op de hoes van hun vroege LPs. Het eerste album waar wel een synthesizer op werd gebruikt was The Game.

Ze verloren veel fans met het Hot Space album, dat meer funk en dance muziek bevatte dan glam of hard rock van de eerdere albums. Niettegenstaande werd het lied Under Pressure dat samen met David Bowie werd geschreven een grote hit. Queen toerde veel, en waren een van de eerste bands die in een stadion optraden, zoals bijvoorbeeld in het Londense Wembley Stadium.

Wanneer de jaren tachtig zich aandienen lijken de clips zelfs de overhand te krijgen boven de muziek: met behulp van de videoclips van 'Radio Ga Ga', 'I Want To Break Free' en 'A Kind Of Magic' weet Queen ook de jonge MTV-generatie te imponeren.

Na geruchten dat de band uit elkaar zouden gaan kregen de vier heren nieuwe energie, nadat zij de show stalen op het Live Aid concert in 1985. Na dit grote evenement begon het werk weer met een nieuw album (A kind of magic) en weer een Europese tournee The magic tour. Deze tour begon in Stockholm en eindigde in het Knebworth-park in augustus 1986.

In 1987 ging de band het wat rustiger aan doen, en er gingen veel geruchten rond over de gezondheid van zanger Mercury.

Pas in 1989 kunnen de fans van het eerste uur weer opgelucht ademhalen als de hitsingles 'I Want It All' en 'Breakthru' weer de bekende symponie van massale zangharmonieën en knetterend gitaarwerk laten horen.

Queen's 16e album, THE MIRACLE, kwam op 22 mei 1989 uit. Het kwam in de Engelse hitlijsten op nummer 1 binnen en werd een enorm wereldwijd succes, stond op nummer 1 in de meeste Europese landen.

Op 14 januari 1991 kwam het 6½ minuut durende nummer Innuendo op single uit. Het werd een enorm succes, het werd de groeps derde nummer 1 hit in Engeland en stond in heel Europa hoog in de hitlijsten. Het album, met dezelfde titel INNUENDO, kwam op 4 februari uit en kwam van niets op 1 binnen in de Engelse album-hitlijsten. Ook in de rest van Europa deed het album het erg goed en het stond zelfs in de Amerikaanse top 30. Innuendo is het laatste album is dat werd uitgebracht toen Freddie nog leefde. Dit album verkocht beter dan de voorgangers.

Freddie Mercury verdwijnt rond deze tijd uit het zicht en live-optredens worden almaar sporadischer. Daarmee beginnen de geruchten dat de homoseksuele zanger besmet zou zijn met het AIDS-virus. Op 23 november 1991 zal hij dit bevestigen. Een dag later op 24 november 1991 rond 19.00 uur overleed Freddie aan longontsteking tengevolge van AIDS.

Aan het concert op 20 april 1992 dat gegeven werd als afscheid van Freddie Mercury deden veel internationaal bekende artiesten mee, waaronder Elton John, George Michael, David Bowie en Liza Minelli. Zij zongen de hits op het wereldwijd uitgezonden concert. De overgebleven leden van Queen speelden ook op dit emotionele afscheid.

Na het concert werd er gewerkt aan hun allerlaatste album, dat tijdens de laatste levensmaanden van Freddie nog werd opgenomen en voltooid. Het werd in 1995 uitgebracht. Made in Heaven was een ode aan Freddie en bevat A winters tale (het laatste lied dat Freddie nog heeft geschreven), Mother love (het laatste wat Freddie nog ingezongen heeft vlak voor zijn dood) en vele andere hits.

Tevens werd er nog een nummer uitgebracht na de dood van Freddie, namelijk No-one but you, wat ook weer een ode was aan Freddie en aan Prinses Diana, die een goede vriendin was van de heren.

John Deacon, de bassist, heeft zich na 1995 uit het openbare leven teruggetrokken, maar schijnt nog wel contact te hebben met de andere leden. Brian May en Roger Taylor hebben in 2002 in Amsterdam samen oude Queen-hits gespeeld. Ondanks vele geruchten lijkt er geen reunie van Queen te komen, omdat, aldus de overgebleven leden, Queen zonder Mercury geen Queen is. George Michael en Robbie Williams zijn wel genoemd als nieuwe zanger van een eventueel nieuw verband tussen Taylor en May, maar tot nu toe is daar, op een duet tijdens het afscheidsconcert met Michael na, weinig van terecht gekomen.

De laatste tijd (2004) houden Brian May en Roger Taylor zich bezig met de musical We will rock you die de premiere kreeg in het Dominion Theatre in Londen, en die nu ook in Australië, Spanje, Rusland, Duitsland en de Verenigde Staten wordt opgevoerd met elke dag volle zalen. Ook word er met name op liefdadigheidsconcerten nog wel eens door het duo opgetreden.

In december 2004 maakt Roger Taylor bekend dat er in het voorjaar van 2005 een nieuwe 'Queen'-tour door Europa gaat komen. Hierbij zullen Brian en Roger versterkt worden door Paul Rodgers als zanger. Rodgers is bekend als de ex-zanger/gitarist van o.a. The Free en Bad Company, waarmee hij wereldwijd al ruim 125 miljoen platen verkocht heeft.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.