muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rockband Genesis

GenesisGenesis circa 1967 (Met de klok mee vanaf links): Phillips, Banks, Gabriel, Rutherford, and Stewart.

Engelse rockband

De leden die vanaf de oprichting in 1966 bij de band Genesis betrokken waren, zijn Anthony Phillips (gitaar en zang), Tony Banks (keyboard), Mike Rutherford (gitaar en zang), Chris Stewart (slagwerk) en Peter Gabriel (zang).

Aanvankelijk gebruikten ze de naam Anon voor de groep. In 1967 stuurden ze hun eerste demo naar Jonathan King, een medewerker van Decca Records, die meteen enthousiast reageerde op de muziek en de groep de naam Genesis gaf.

In de jaren erna volgden er regelmatig wisselingen op het slagwerk. Stewart verliet de groep in 1968 en werd afgelost door John Silver, deze een jaar later weer door John Mayhew. Ook Mayhew was nauwelijks een jaar lid van de groep en stopte in 1970 om plaats te maken voor Phil Collins. Tezelfdertijd verliet de gitarist Phillips zijn collega's en werd vervangen door Steve Hackett. Deze bezetting geldt nu als de eigenlijk oorspronkelijke formatie.And Then There Were Three
v.l.n.r. Mike Rutherford guitars and basses, Phil Collins, Tony Banks keyboards


In 1975 verliet de leadzanger Peter Gabriel Genesis, en nam Collins diens taak over. Toen uiteindelijk in 1978 ook nog Hackett stopte, waren er nog maar drie over. Deze maakten van dit feit meteen de titel van hun nieuwe album And Then There Were Three. Sinsdien werkt de groep zowel in de studio als op het toneel met verschillende gastmusici.

In 1993, na een enorm wereldtournee in 1992 en '93, na het album We Can't Dance, verlaat Phil Collins Genesis om zijn solocarrière uit te bouwen.

Een keur van hun albums: From Genesis To Revelation (1969), Nursery Cryme (1971), Selling England By The Pound (1973), The Lamb Lies Down On Broadway (1974), A Trick Of The Tail (1976), Wind And Wuthering (1977), And Then There Were Three (1978), Abacab (1981), 3 x 3 (1982), Invisible Touch (1986), We Can't Dance.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.