kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rock

De rock is een subgenre van de popmuziek, die traditioneel gekenmerkt wordt door een bezetting van gitaar, basgitaar en drums, eventueel aangevuld met zang en/of andere instrumenten. Rockmuziek maakt vrijwel exclusief gebruik van vierkwartsmaat en elektrische versterking.

Omdat het genre erg breed is, is 'rock' heden ten dage een vrij algemene term. Het beslaat zowel hitparade-muziek zoals Kane en K's Choice alswel sommige vormen van metal. Soms worden ook blues en country tot de rock gerekend.

De belangrijkste invloeden van rock zijn Rock 'n Roll en Rockabilly: stoere muziek met een opstandig, tegendraads karakter en gitaar, bas en drums als voornaamste instrumentarium. Stijl, imago en inhoud zijn belangrijke onderscheidende factoren.

In de jaren '60, wanneer de Britse rock zich ontwikkelde, werd de term "rockmuziek" populair. Met de "Britse Invasie" spreidde deze muzikale stijl terug naar de Verenigde Staten uit, en werd een internationaal cultureel fenomeen met aanzienlijk sociaal effect.

De eerste grote rockbands waren The Who en de Rolling Stones.

De rock is geƫvolueerd in een massa van hoogst-varierende stijlen met wijdverspreide populariteit. Rock ontwikkelde zich in de jaren zestig via stijlen als beat, surf en psychedelica tot latere vormen als hardrock/metal, progressive rock, punk en alternative rock.

Rockmuziek als (omstreden) kunstvorm is te vinden in het genre van de progressieve rock (ook wel prog, prog-rock of (foutief:) symfonische rock (symfo) genoemd). Deze stroming van virtuoze muziek is met name door bands als Genesis, Jethro Tull, King Crimson, Pink Floyd en Yes bekend geworden. Velen vinden dat deze muziek te pretentieus en te technisch is, en daarom niet het rauwe gevoel oproept dat bij rockmuziek zou moeten horen.

Andere varianten zijn: alternatieve rock, college rock, grunge, hardrock, post-rock, punkrock, shockrock, stonerrock, southern rock.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article underground-muziek sinds de 50er jaren. De aanduiding rockmuziek is uiterst ongeschikt als begripsaanduiding of soortaanduiding, want ze beslaat een muzikale traditie van het midden van de jaren vijftig tot heden. Ook een afbakening tot de zogenaamde popmuziek is nauwelijks mogelijk; de overgang is vloeiend. Toch zijn er enkele algemene karakteristieken vast te stellen, die de rockmuziek onderscheiden van andere vormen van de underground-muziek: in tegenstelling tot de jazz ligt aan de rockmuziek een minder flexibel en vaak constant ritme ten grondslag en de tekstuele inhoud evenals het klankkarakter onderscheiden zich duidelijk van de triviale schlagers.

Algemeen beschouwd is de rockmuziek de uitdrukking van een jongerencultuur, die midden jaren vijftig in de USA ontstond. Ten gunste van een ruw overzicht kan men de rockmuziek in zeven fasen verdelen, waarin zich telkens steeds nieuwe muziekstijlen konden ontwikkelen.
- Het klassieke stadium van de rock 'n' roll besloeg de periode 1954-1962. Uitgaande van de USA met toonaangevende musici als Chuck Berry, Bill Haley en Elvis Presley, werd de rock 'n roll de basis voor allerlei muziekstijlen die zich aansloten; als speelsoorten van de rock 'n roll ontwikkelden zich onder andere de rockabilly en de soul.
- In een overgangsfase (1960-1965) ontwikkelden zich randvormen zoals de folkrock, twist of surfmusic, die echter spoedig door de Europese golf van de beatmuziek werden overspoeld.
- De in Groot-Brittanniƫ ontstane muziekstijl beheerste van 1963-1969 de internationale muziekwereld met legendarische groepen als de Beatles of de Rolling Stones; parallel daaraan ontwikkelden zich randvormen zoals de psychedelic rock.
- Sinds het begin van de jaren zeventig kwam het tot de vorming van verschillende stijlrichtingen, waaronder de hardrock resp. heavy metal naast pogingen tot een synthese van verschillende muziekrichtingen in de jazzrock resp. fusion en in de countryrock.
- Vanaf ongeveer 1976 kwam de muzikale proteststijl van de punkrock naar Europa, waaruit zich de New Wave ontwikkelde.
- De 80er jaren werden door de rap en de ethnobeat gekenmerkt, voordat de computer met alle macht de muziekscene binnendrong.
- De actuele muziekstijlen zoals de hip hop of techno zijn daarbij nog maar in beperkte mate te beschouwen als uitlopers van de traditie van de rockmuziek.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 105.