muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rock-'n'-Roll

Rock 'n' Roll

Rock-'n-roll [Engl.: rock and roll, Nl.: wiegen en schommelen], variant van de Rhythm and Blues en de bijbehorende dans.

Met rock-'n-roll wordt een in het begin van de jaren vijftig opkomende variant van de rhythm and blues bedoeld, die later het uitgangspunt voor de internationale rock- en popmuziek zou vormen.

Als de vader van het begrip rock-'n-roll geldt een Amerikaanse radiopresentator, die in het jaar 1953 zijn muziekuitzending "The Moondog Rock and Roll Houseparty" doopte. Hij confronteerde zijn voornamelijk blanke radioluisteraars met de zwarte rhythm and blues, dat vervolgens steeds meer door witte zangers opgepakt en in eerste instantie geïmiteerd werd.

Met de klassiek geworden hit "Rock Around the Clock" van Bill Haley (o.a. als soundtrack voor de gelijknamige film ) werd deze nieuwe muziekstijl een identifikatievorm voor de jeugd. De opstandige nieuwe generatie had nu met mannen als James Dean en Elvis Presley haar voorbeeld gevonden. De voormalige vrachtwagenchauffeur werd nu de ikoon van deze muziekstijl en kreeg daarom ook de bijnaam "King of Rock 'n' Roll".

Naast deze populairste variant van de rock-'n-roll ontstonden ook regionale vormen, waaronder de Chicago rock-'n-roll van Chuck Berry en Bo Diddley, de voortzetting van de New Orleans-traditie van de Boogie-Woogie met kunstenaars als Fats Domino en Little Richard of de Doo-Wop-sound van voornamelijk zwarte vokaalgroepen zoals The Drifters of The Coasters.

Als men het tegenwoordig over rock-'n-roll heeft, is daarmee ook de uit de Boogie-Woogie ontstane acrobatische dans bedoeld, die in 1955 in zwang raakte en zich eind jaren vijftig over heel Europa en de VS verspreidde. Karakteristiek voor de dans zijn de melodische frasen, die tegen de traditie in, uit zeven of negen maten bestaan en op een indringende vierkwartmaat-ritme uit acht noten gebaseerd zijn, waarbij de nadruk op de eerste en de vierde noot ligt.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.