muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Robert LongJan Gerrit Bob Arend Leverman geboren Utrecht 22-10-1943, gestorven België 13-12-2006
Nederlandse popzanger, cabaretier, acteur, schrijver, columnist, radio- en televisiepresentator

Robert Long was vanaf zijn veertiende jaar actief in lokale rock 'n roll- en beatbandjes en vanaf 1963 had hij succes met zijn eigen band, THE YELPING JACKALS. In 1967 werd hij zanger in de Utrechtse relipopgroep Unit Gloria, waarmee hij zijn eerste hits scoorde. In de hitparade belandden achtereenvolgens Storm, The last seven days, Our life, Our father en The leader.

In 1971 toen Leverman solo ging veranderde hij zijn naam in Robert Long, een artiestennaam naar zijn lengte (Long is 1,92 meter. Zijn plaats bij Unit Gloria werd ingenomen door Bonnie St. Claire.

Na een kortstondige Engelstalige solocarrière brak Robert Long vanaf 1974 verkooprecords met de lp's Vroeger Of Later en Levenslang met gevoelige en cynische Nederlandstalige luisterliedjes over onderwerpen als homofilie, kerk en hypocrisie.

Long won diverse prijzen, waaronder een Edison en hij mocht een aantal gouden en platina platen in ontvangst nemen. In 1986 verscheen het album Achter de Horizon met zijn eerste toptienhit: het dubbelzinnige Iedereen doet 't.

In de jaren tachtig speelde Robert Long drie succesvolle theaterproducties met Leen Jongewaard, waarvan één getiteld was Tot hiertoe heeft de Heere ons geholpen.

In 1988 kwam zijn eerste roman uit Wat wil je nou en vanaf eind 1986 tot 1993 verschenen columns van zijn hand in het Algemeen Dagblad.
Samen met met Cees van der Pluijm schreef Robert Long een brievenboek, getiteld Beste Robert, Waarde Cees over leven, dood, liefde, seks, werk en collega's.

In de jaren tachtig presenteerde hij het programma Mijn Geheim, ook de televisietaalquiz Tien voor Taal (vanaf 1989) en de tv-spektakelshow Fantastico (1992), waarin Long samen met Corry Konings het lied De Molen zong, voor wie hij ook liedjes schreef.
In 1988 maakte Long met Dimitri Frenkel Frank musical Tsjechov, waarin Corry Konings zong en hij kreeg veel lof voor de muziek.

Toen Willem Duys in 1999 stopte met zijn radioprogramma nam Robert Long dit van hem over. Van 1999 tot 2003 presenteerde hij het het programma Mezzo voor de AVRO.

In 2001 nam Long een jaar vrij, waarna hij terug te kwam met de theatershow Brand. In 2005 was Long druk met de repetities voor zijn nieuwe show 'n Duivels genoegen, maar de voorstellingen moesten worden afgelast, omdat Long in september getroffen werd door een ernstig hartinfarct. Nadat hij was gedotterd begon hij in zijn woonplaats Menaggio (Italië) aan het herstel.

Op 6 december 2005 trouwde Robert Long met zijn vriend en manager Kristof Rutsaert. De huwelijksceremonie werd voltrokken door Gerard Cox.

Gedurende zijn carrière ontving Robert Long zes Edisons, de Visser Neerlandiaprijs (voor zijn totale oeuvre), een Zilveren Harp, een Gouden Harp, een Gouden Palm en de (Vlaamse) Marnixring.

Robert Long overleed woensdagavond laat op 13 december 2006 in de leeftijd van drieënzestig jaar in een ziekenhuis in België aan een ernstige vorm van kanker.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.