muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Robert Kajanus

Robert Kajanus geboren Helsinki 2-12-1856, gestorven Helsinki 6-7-1933
Finse Componist en dirigent

Kajanus studeerde bij Talsin en Niemann in Helsinki, bij Hans Richter, Carl Reinecke en Salomon Jadassohn in Leipzig en bij Johan Svendsen in Parijs. Hij keerde daarna terug naar zijn geboortestad (1881) en richtte aldaar het eerste volledig bezette symfonieorkest van Finland op. Van dit orkest, het Philharmonisch Orkest van Helsinki, dat voor het muziekleven in Finland grote betekenis had, was hij tot aan zijn dood dirigent.

In de jaren 1880 was Kajanus één van de leidende Finse componisten, en zijn symfonische gedichten Kullervo (1881)en Aino (1885) maakten grote indruk op de jonge student Sibelius, die zelf de Kullervo en Kalevala (mythische verhalenbundels) gebruikte voor zijn muzikale inspiratie.

Kajanus was de eerste grote voorvechter van de muziek van Sibelius en bracht diens werk naar het Europees publiek.

In 1897 werd Kajanus muziekdirecteur aan de universiteit van Helsinki een post die hij 30 jaar lang bekleedde.
In 1900 ging hij met zijn Philharmonisch Orkest van Helsinki naar Parijs voor de Wereld Expositie, waar hij alleen Finse muziek uitvoerde.

Als componist was hij een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Finse nationale school. Zijn belangrijkste werken schreef hij voor orkest (o.a. Aino.) Daarnaast componeerde hij cantates, liederen en pianomuziek.

Grootvader van Georg Kajanus.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.