kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Robert Herberigs

Robert Herberigs geboren Gent 19-6-1886, gestorven Oudenaarde 1974
Belgisch componist, schilder en schrijver

Robert Herberigs studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Gent, waar hij leerling was van onder meer Oscar Roels in notenleer en Léon Van der Haeghen in zang en studeerde compositie als privé-leerling bij Leo Moermans.

In 1909 won Herberigs de Prix de Rome met zijn cantate De legende van Sint Herbertus, waarvan hij zelf de titelrol zong. In dezelfde tijd was hij eerste bariton aan de Opera in Antwerpen. Met de studiebeurs verbonden aan de Prix de Rome, ging hij naar Parijs, Berlijn en Wenen.

Als componist breekt Herberig door met Cyrano de Bergerac (1912), een kruisbestuiving tussen een hoornconcerto en een symfonisch gedicht.

Tijdens WO I verbleef hij in het huis van Jan Toorop, in Domburg, waar hij de opera Le mariage de Rosine voltooide.

Na Wo I ging Herberigs zich meer oriënteren op het Franse impressionisme. Zijn pianowerken uit het begin van de jaren twintig verwijzen naar Debussy en Ravel: Trois ballades, Pièces brèves (opgedragen aan Alfred Cortot), Poèmes elégiaques, en de suites A la fontaine bellerie en Ariane (opgedragen aan Ravel).
Zijn impressionistische muziek was vaak zuidelijk getint. Hij toonde zich in harmonisch opzicht vooruitstrevend, bezat een groot scheppend vermogen en behoorde tot de sterkste persoonlijkheden van het Vlaamse muziekleven.

In de tweede helft van de jaren twintig schreef Herberigs vooral religieuze muziek; missen, antifonen, communiones, motetten, geestelijke liederen. In het begin van de dertiger jaren raakte Herberigs helemaal in de ban van het neoclassicisme. Hij componeerde een Vioolsonate (1939), een Pianoconcerto (1932), een Klarinetsonate (1939). Tijdens WO II componeerde hij veel pianomuziek.

In 1948 schreef Herberigs in opdracht van de stad Gent de pertituur voor het Lam Godsspel (openluchtspel), wat voor de kathedraal van Gent met veel succes werd opgevoerd.

Van 1951-53 was hij directeur van de Vlaamse Opera te Antwerpen. In 1963 kreeg hij voor zijn totale oeuvre de Peter Benoitprijs.

Herberigs componeerde twee opera's; orkestwerken, waaronder de symfonische gedichten Cyrano de Bergerac, 1912, Antonius en Cleopatra, 1949, en Romeo en Julia, 1966); geestelijke koorwerken, waaronder missen; twee pianoconcerten; 20 pianosonates; kamermuziek; liederen en filmmuziek.

Als letterkundige schreef Herberigs enkele toneelstukken en een tiental volkse en historische romans. Zijn populairste boek was Pasterke Candeels.

Als schilder maakte Herberigs honderden schilderijen waaronder grote reeksen landschappen en marines en later irreële abstracten.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 157.