muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Robert Franz

Robert Franz geb. Halle 1815, gest. Halle 24-10-1892
Duits componist

Robert Franz nam in 1847, evenals zijn vader, Christoph Franz Knauth, de naam Franz aan. Hij studeerde bij F. Schneider in Dessau en keerde in 1839 terug naar Halle, waar hij zich voornamelijk toelegde op de studie van Bach en Händel.

In 1841 werd hij organist van de Ulrichskirche te Halle en in 1842 dirigent van de Singakademie aldaar. In 1843 verscheen zijn eerste bundel liederen, die onmiddelijk, vooral in vakkringen (Schumann, Mendelsohn, liszt), groot opzien baarde.

In 1849 werd Robert Franz benoemd tot Universitätsmusikdirektor. Een steeds erger wordende oorziekte dwong hem in 1867 zijn functies neer te leggen en het componeren op te geven.

Robert Franz was één der bekendste liederencomponisten van zijn tijd. In zijn stijl verbond hij de romantiek van Schumann met de contrapuntische schrijfwijze van Bach, hoewel zijn liederen steeds in populaire toon zijn gehouden.

Hij componeerde circa 350 (meestal eenstemmige) liederen, enige werken voor gemengd en voor mannnenkoor, de 117de psalm voor dubbelkoor en soli en een Kyrie voor koor en soli.

Hij propageerde sterk Bach en Händel en de oudere componisten Astorge en Durante.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.