muziekbus
Dit artikel is 04-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Robert de Roos

Nederlands componist en diplomaat, geboren Den Haag 10 maart 1907, gestorven Den Haag 18 maart 1976

Robert de Roos studeerde piano, viool en altviool en was leerling compositie van Johan Wagenaar aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Daarna vertrok hij naar Parijs en nam privé-lessen in piano bij Isidor Philipp, contrapunt bij Charles Koechlin en Roland Manuel en directie bij Pierre Monteux. Later studeerde hij nog directie bij Hermann Scherchen en bij Sem Dresden voltooide hij zijn muzikale studie in orkestratie.

Van 1946 tot 1956 was de Roos Cultureel Attaché aan de Nederlandse Ambassade te Parijs en in 1957 werd hij benoemd tot Eerste Secretaris voor Pers en Culturele Zaken aan de Ambassade te Caracas in Venezuela. In 1961 werd hij bovendien in dezelfde functie geaccrediteerd te Bogotá, Quito, La Paz en Lima; vervolgens was hij Ambassaderaad voor Culturele Zaken en Hoofd van de afdeling Voorlichting en Culturele Zaken aan de Ambassade te Londen.

Van 1967 tot 1973 was hij Ambassaderaad voor Pers- en Culturele Zaken te Buenos Aires, tevens geaccrediteerd te Asunción (Paraguay) en Hoofd van het Nederlands Informatie Bureau voor Latijns Amerika. In 1973 keerde de Roos terug naar Nederland.

Oorspronkelijk zocht Robert de Roos als componist een stijl, die nog zeer onder de invloed stond van de Duitse en Franse school, maar later wist hij zich voor een groot deel hiervan te bevrijden en vond hij een eigen stijl, die zich voornamelijk kenmerkte door een contrapuntische compositietechniek.
In deze tijd schreef De Roos een aantal werken, die hij later weer uit de circulatie nam. Hij werd hiertoe gedwongen door de overtuiging dat men bij het scheppen van muziek geen enkel element van deze muziek kan verwaarlozen, een overtuiging en instelling, die hem uiteindelijk kleuriger en rijker deed componeren. De Variations sérieuses sur un thème ingénu, die hij in 1947 componeerde en opdroeg aan het Residentie Orkest zijn van deze laatste stijlperiode een duidelijk voorbeeld.
Naast vele orkestwerken en concerten componeerde De Roos ook een opera in één acte Die Vision, kamermuziek o.a. Sextuor voor piano en blazers, liederen, muziek voor theater en enkele koorwerken.

Bron: www.donemus.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.