muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rob Hubbard

Rob Hubbard geboren Kingston Upon Hull, Engeland
Britse muzikant en componist voor computergames

Rob Hubbard is een componist die het meest bekend is vanwege zijn compositie voor computer games, in het bijzonder voor microcomputers uit de de jaren 1980 als de Commodore 64.

In de beginjaren (1983) van de Commodore 64 games werden bestaande klassieke stukken gebruikt als muziek onder de spellen. Al snel ging Rob Hubbard muziek voor de games componeren.

Een groot verschil tussen de Commodore 64 en de huidige generatie computers was de beschikbare geheugenruimte voor het gebruik en opslag van muziek. Bij de Commodore 64 computer met een geheugen van 64 kilobyte, was slechts 5 kilobyte beschikbaar voor volwaardige composities.

In de late zeventiger jaren was Hubbard professioneel studio muzikant. Hij leerde zichzelf de basis en de machine code voor de Commodore 64.

Hij was van 1984-1988 freelance computer musicus en voorzag 72 verschillende computerspellen van zijn muziek. Nadat hij enkele demos en wat onderwijzende software voor het leren van muziek had geschreven, benaderde Hubbard Gremlin Graphics in 1985 met samples van zijn werk, in een poging zijn software te verhandelen. Gremlin was meer geïnteresseerd in zijn tunes dan in zijn software en hij kreeg de opdracht om de soundtrack voor de game Thing on a Spring te schrijven. Hij creëerde een thema dat violen, electrische gitaren en baslijnen mengde.

Hubbard schreef of zette thema's om voor spelletjes als, Monty on the Run, Crazy Comets, Master of Magic en Commando.

Nadat Hubbard voor verschillende bedrijven gewerkt had, verliet hij in 1989 Newcastle om als componist voor Electronic Arts in Amerika te gaan werken. Hij was de eerste persoon bij EA, die zich geheel wijdde aan geluid en muziek en deed alles van programmeren tot componeren. Hij werd Audio Tecnisch Directeur, een meer administratieve baan, die de besluitvorming inhield welke technieken te gebruiken in de games en welke verder ontwikkeld moesten worden.

Hubbard droeg bij aan een enkele re-arrangementen van zijn thema's aan Chris Abott's Back in Time hommage. De Deense cover-band Press Play on Tape, coverde vele van Hubbard's vroege tunes, waarbij ze gebruik maken van compleet rock-band arrangement. Hubbard trad ook op met zijn oude muziek op piano met de violist Mark Knight, ook wel bekend als madfiddler.

In 2002 verliet Hubbard Electronic Arts en keerde terug naar Engeland. Hij ging weer in een band spelen en maakte onder meer composities voor mobiele telefoon spelletjes.

In 2005 werd de muziek van International Karate life uitgevoerd door een compleet orkest tijdens het derde Symphonic Game Music Concert. Het vond plaats in Leipzig in Duitsland. Hubbard had het stuk gearrangeerd en georkestreerd.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.