muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rob Goorhuis

Rob Goorhuis geb. Amsterdam 1948
Nederlands componist, dirigent en toetsenist

Rob Goorhuis ontving vanaf zijn dertiende zijn eerste muziekonderricht bij de organist Bernard Bartelink. Na de middelbare school ging hij studeren aan het Nederlands Instituut voor Kerkmuziek in Utrecht (voor organist en koorleider). In 1971 behaalde hij aan het Utrechts Conservatorium de einddiploma's piano en koordirectie, tevens studeerde hij enige jaren orkestdirectie bij Paul Hupperts. In 1974 haalde hij aan het Brabants Conservatorium in Tilburg het einddiploma solospel orgel (cum laude) en in 1978 werd aan het Stedelijk Conservatorium in Arnhem het hoofdvak Muziektheorie voltooid.

Naast componeren was hij ook vele jaren actief als dirigent van diverse koren en orkesten, waarmee hij naast concerten ook radio- en televisieopnames verzorgde. Het Utrechts Begeleidingsorkest stond enige jaren onder zijn leiding. Ook verleende hij medewerking aan dirigentencursussen, onder andere bij de Stichting Samenwerkende Nederlandse Korenorganisaties (SNK). Als organist trad Rob Goorhuis regelmatig op, als solist en als continuo speler bij koren en orkesten. Hij was enige jaren de vaste continuo speler van het Utrechts Barok Consort. Verder is hij actief als jurylid bij solistenconcoursen en concoursen voor blaasorkesten in Nederland, naast de reguliere concoursen jureert hij ondermeer bij het Wereld Muziek Concours in Kerkrade, de Nederlandse Brassband Kampioenschappen te Zutphen, The Swiss Open Contest en The World Band Festival te Luzern.

Zijn compositorische loopbaan begon met een aantal werken voor kleine bezetting. In 1977 ontving hij van het toenmalige Ministerie van CRM de opdracht tot het schrijven van een werk voor fanfare: Concertino voor Fanfare. Sedertdien kreeg hij verscheidene opdrachten tot het componeren voor blaasorkest van onder andere de SAMO, het Fonds voor de Scheppende Toonkunst, BFO / VARA, [Amsterdams Fonds voor de Kunst], de NCRV, van het Wereld Muziek Concours te Kerkrade en de Organisatie Nederlandse Brassband Kampioenschappen. In 2000 schreef hij in opdracht van het Wereld Muziek Concours te Kerkrade het verplichte werk voor brassbands tijdens het 14de WMC in 2001 A Tribute to Henk Badings, een postume, muzikale hulde aan Henk Badings, die veel voor de blaasmuziek betekend heeft.

In 2003 kreeg Goorhuis de Gerard Boedijnpenning van de Samenwerkende Muziekorganisaties Nederland t.g.v. zijn 25-jarig jubileum als componist.

Bron: www.donemus.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.