muziekbus
Dit artikel is 06-02-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ringo Starr

Engelse drummer, geboren 7 juli 1940 in Liverpool.

Ringo Starr - eigenlijk Richard Starkey - is vooral bekend als de drummer van The Beatles.

Ringo Starr was sinds 1962 slagwerker bij de Beatles. Na de splitsing van de groep was hij in de jaren zeventig zeer succesvol met soloprojecten.

Biografie
Ringo Starr ontmoette de andere leden van The Beatles in Hamburg. Hijzelf was de drummer van de band Rory Storm and the Hurricanes, Pete Best was op dat moment nog de drummer bij The Beatles. 18 augustus 1962 debuteerde hij als officieel lid bij The Beatles.

11 februari 1965 trad hij in het huwelijk met zijn vriendin Maureen Cox, waaruit 13 september 1965 hun zoon Zak werd geboren. Op 19 augustus 1967 volgde Jason en op 11 november 1970 werd Lee geboren. Ringo en Maureen scheidden officieel in 1975.

Naast de films met de Beatles speelde hij in drie films: Candy, Caveman en The Magic Christian.

Solocarriere
Ringo had voor het einde van The Beatles al twee soloalbums gemaakt: Sentimental Journey en Beaucoups of Blues. Ook speelde hij en rol op een plaat van George Harrison en een van John Lennon en Yoko Ono.

Na de Beatles bracht Ringo verschillende soloalbums en singles uit (zijn grootste hits waren It Don't Come Easy, Photograph en You're Sixteen) en speelde hij nog regelmatig met een van de andere drie ex-Beatles.

Tijdens de opname van de film Caveman in 1980 ontmoette Ringo ex-Bond-girl Barbara Bach. Na een zwaar auto-ongeluk, waar zij beiden levend uit kwamen, en de dood van John Lennon in 1980, trouwden zij in 1981.

In de zomer van 1992 ging Ringo samen met zijn zoon Zak als tweede drummer op tournee met zijn All Starr Band.

In 1994 overleden zijn goede vriend Harry Nilsson en zijn stiefvader Harry Graves. Ook was hij bij zijn ex-vrouw Maureen toen ze stierf in dat zelfde jaar.

In 1995 brachten de drie overgebleven Beatles samen met John Lennon's weduwe Yoko Ono met groot succes twee nieuwe Beatles-singles uit. Twee nummers van John Lennon: Free As A Bird en Real Love, werden met moderne technieken in een nieuw jasje gestoken.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.