muziekbus
Dit artikel is 25-01-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rikard Nordraak

Rikard Nordraak geboren Christiana, thans Oslo, 12 juni 1842, gestorven Berlijn 20 maart 1866
Noorse organist en componist, wiens belangstelling uitging naar Noorse folklore. Deze goede vriend van Grieg stierf al op 23 jarige leeftijd.Rikard Nordraak componeerde op zijn achtiende jaar Ja vi elsker dette landet (1863, "Ja wij houden van dit land"), naar een gedicht van Bjørnstjerne Bjørnson, dat in 1864 het volkslied werd.

Nordraak studeerde eerst in Kopenhagen en ging in 1859 op achtienjarige leeftijd naar Berlijn en studeerde daar bij Theodor Kullak en Friedrich Kiel. Na zes maanden moest hij terugkeren naar huis en vervolgde zijn studie in Oslo. Zijn eerste composities maakte hij in 1859-60. In 1861 keerde hij terug naar Berlijn, waar hij nog twee jaar bleef.

Zijn grote belangstelling ging uit naar Noorse folklore, waarvoor hij ook zijn goede vriend Grieg, die hij in Kopenhagen had leren kennen, wist te interesseren.

In 1865 keerde Nordraak terug naar Berlijn, waar hij in oktober 1865 werd getroffen door tuberculose, waaraan hij stierf op 20 maart 1866. Hij was slechts 23 jaar. Toen Grieg hoorde van Nordraak's dood, componeerde hij de befaamde hij Sørgemarsj over Rikard Nordraak (begrafenismars ter nagedachtenis van Rikard Nordraak).

Behalve vocale muziek componeerde Nordraak toneelmuziek, onder meer bij Bjørnsons Maria Stuart i Skotland en pianowerken.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.