muziekbus
Dit artikel is 12-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Richard StraussDuits componist en dirigent, geboren 11 juni 1864 in München - overleden 8 september 1949 in Garmisch.

Richard Strauss werd de belangrijkste vertegenwoordiger van de programmamuziek van de 20ste eeuw. De componist ontwikkelde op basis van de laat-romantische harmoniek een moderne muziekdramatische stijl en ontwikkelde, in navolging van Richard Wagner, het muziekdrama.

Biografie
Richard Georg Strauss was nauwelijks vijf jaar oud toen hij les piano kreeg; twee jaar later leerde hij viool spelen. Voor beide instrumenten had hij veel talent. Bovendien begon hij al op zijn zesde te componeren.

In 1874 kwam hij op het gymnasium. Hij had veel belangstelling voor kamermuziek. Hij vond Wolfgang Amadeus Mozart veelzijdiger dan Ludwig Van Beethoven. Op Wagner had hij veel kritiek.

In 1882 volgde hij aan de universiteit colleges over filosofie, cultuurgeschiedenis en letterkunde.

In 1884 beloofde Hans von Bülow de "Serenade voor blaasinstrumenten opus zeven" met het orkest van Meiningen uit te voeren. Zonder repetitie moest Strauss de uitvoering leiden. Hij bleek op slag een goed dirigent. In 1885 werd hij tot hertogelijk hofmuziekdirecteur van Meningen benoemd.

Alexander Ritter, violist van het orkest won Strauss voor de muziek van Richard Wagner en Franz Liszt.

In 1888 componeerde hij zijn eerste onsterfelijke, volgens velen zijn beste werk, "Don Juan".

In 1889 werd hij dirigent in Weimar, in 1998 hofdirigent in Berlijn. In die periode schreef hij een reeks symfonische gedichten: "Tod und Verklärung (1889), "Also sprach Zarathustra" en "Ein Heldenleben" (1898).

In 1908 werd hij in Berlijn tot "General-musikdirketor benoemd; van 1919 tot 1924 leidde hij de Weense staatsopera. In die jaren componeerde Strauss muziekdrama's als "Salome" (1905), "Elektra" (1908), "Der Rosenkavalier" (1910), "Ariadne auf Naxos" (1912) en "Die Frau ohne Schatten" (1917).

Vanaf dan leefde de componist teruggetrokken in Garmisch of Wenen, helemaal in beslag genomen door zijn werk.

Toen Hitler aan de macht kwamen, toonde Strauss aanvankelijk weinig karakter. Zo was hij dadelijk bereid een concert te dirigeren dat door de nazi's werd verboden omdat Bruno Walter het zou leidde. Naderhand zouden de relaties tussen de nazi's en Strauss zijn verkoeld.

Met zijn "Vier letzte lieder" (1947) op gedichten van Hermann Hesse en Joseph von Echendorff, een meesterwerk, nam Richard Georg Strauss afscheid van het leven.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.