muziekbus
Dit artikel is 17-08-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Richard Hol

Richard Hol geboren 23-7-1825 Amsterdam, gestorven 14-5-1904 Utrecht
Nederlands dirigent, pianist, pedagoog en componist

Richard Hol volgde een opleiding aan de Koninklijke Muziekschool te Utrecht.

Na zijn studies begon hij aan een loopbaan als pianodocent en dirigent in Amsterdam. Hij begon in 1854 als dirigent van het gemengde koor Polyhymnia en daarna van 1856 tot 1871 bij het Amstel-mannenkoor. In 1857 werd hij directeur van Toonkunst te Amsterdam.

In 1862 werd hem naast het directeurschap van Toonkunst de opvolging van Kufferath te Utrecht aangeboden. Richard Hol leidde vele jaren het muziekleven in Utrecht, mede door zijn activiteit als dirigent van Toonkunst en het Collegium Musicum Ultrajectinum. Hij was ook werkzaam als organist van de Dom.

In Den Haag leidde Hol de Dilligentia concerten en het mannenkoor Caecilia. In 1891 werd hij dirigent van het orkest van het Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam, samen met J.M. Coenen.

Richard Hol was eveneens een uitstekend pedagoog, onder zijn leerlingen waren onder meer Johan Wagenaar en Willem Mengelberg.

Hij componeerde een groot aantal cantatas, vier symfonie├źn, symfonische gedichten, ballades, missen, 2 opera's, een oratorium, kamermuziek en pianostukken.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.