muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Richard Heuberger

Richard Franz Joseph Heuberger geboren Graz 18-6-1850, gestorven Wenen 28-10-1914
Oostenrijks componist, dirigent en muziekcriticus

Heuberger koos eerst voor een carrière als ingenieur. In 1876 gaf hij deze op om zijn leven aan de muziek te wijden. Na zijn studie aan het conservatorium van Graz, trok hij naar Wenen, waar hij leider werd van de Akademischen Gesangsvereins, de Wiener Singakademie en de Wiener Männergesangsvereins. Vanaf 1902 was Heuberger bovendien docent aan het conservatorium van Wenen.

In 1881 werd hij muziekcriticus. Eerst voor het Wiener Tagblatt, later voor de Münchner Allgemeine Zeitung. Daarna werd hij de opvolger van Eduard Hanslick bij de invloedrijke Wiener Zeitung 'Neue Freie Presse'. Als permanent vrij journalist bracht hij vanaf 1904 de krant 'Neue Musikalische Presse' uit, wat tijdens zijn literair scheppen onder meer Schetsen, korte verhalen, muziekfeuilletons, muziekkritieken en een biografie van Franz Schubert omvatte.

Als componist schreef hij opera's, balletten, koorwerken, liederen en orkestmuziek, waaronder zich ook arrangementen van werken van Brahms, Schubert en zijn leraar Robert Fuchs bevonden.

Op zijn veertigste begon Richard Heuberger operettes te componeren, waarvan er zes uitgevoerd werden. Zijn beroemdste werk in dit genre is zonder twijfel Der Opernball uit 1898. Oorspronkelijk kreeg hij de opdracht voor Die lustige Witwe. Toen hij na drie jaar nog geen goed idee had voor de eerste akte, werd de opdracht aan Franz Lehár (1870-1948) gegeven.

Richard Heuberger stierf op 28 oktober 1914 in Wenen

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.