muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Richard Genee

eig. Franz Friedrich Richard Genée geb. Danzig 7-2-1823,gest. Baden, bij Wenen, 15-6-1895
Duits operette-componist, dirigent en librettist

Zijn vader was zanger bij de opera te Danzig en werd hier later directeur van en hiel Richard Genée bij het opbouwen van zijn muziekcarrière. Na zijn muzikale opleiding was hij gedurende 20 jaar als operadirigent, componist en theaterdirigent werkzaam aan verscheidene Schouwburgen van Europa. Hij werkte o.a. in Köln, Düsseldorf, Aachen, Reval (Tallinn), Riga, Danzig, Mainz, Schwerin en Praag. Genée was goed bevriend met Friedrich von Flotow, die met hem samenwerkte en er vaak voor zorgde dat Genée dirigent was in Schwerin en Praag.

In 1868 werd hij door Maximilian Steiner aangesteld bij het Theater van Wenen, waar hij 10 jaar bleef werken. In deze tijd bouwde hij een naam op als librettist, zo schrref hij het libretto voor de operettes van Strauss Indigo und die 40 Räuber, Die Fledermaus, Der lustige Krieg, Karneval in Rom, Das Spitzentuch der Königin en Cagliostro in Wien.

Ook de operettes Der Bettelstudent en Die Dubarry van Karl Millöcker hadden libretti van Genée; evenals Suppé's, Fatinitza en Boccaccio.

Verder werkte hij samen met Friedrich Zell, wiens echte naam Camillo Wanzel luidde. In de Weense volksmond noemde men het duo al snel "Librettistenfirma", die een quasi samenwerking aanging met de "Musikfirma Strauss".

Genée was ook als componist zeer productief. Naast talrijke liederen en koorwerken schreef hij operettes waaronder Nanon (1877) en Der Seekadett (1850). Verder opera's als Der Geiger von Tirol (1857), Rosita (1864) en Der Runenstein (1868), waarvan men lange tijd dacht dat het volledige werk verloren was gegaan. Het originele première materiaal (première Praag 1868) bevindt zich in de centrale bibliotheek in Zürich.

Vanaf 1878 woonde Richard Genée in Pressbaum bij Wenen en stierf op 15 juni 1895 in Baden bij Wenen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.