muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Riccardo Muti

Riccardo Muti geboren 28-7-1941 Napels
Italiaans dirigent

Riccardo Muti studeerde eerst piano bij N. Rota en J. Napoli op het 'Conservatorio di Musica San Pietro a Majella' in Napels.

Toen hij 19 was koos hij echter voor een loopbaan als dirigent. Hij ging naar het conservatorium in Milaan en studeerde hier orkestleiding en compositieleer.

Hij werd al bij zijn debuut in Milaan als dirigent van het RAI-orkest beroemd.

Al in 1968 was hij de vaste dirigent van het Teatro Comunale in Florence. Van 1969 tot 1973 oefende hij dezelfde functie uit bij het Festival Maggio Musicale Fiorentino en was hier vervolgens negen jaar de eerste dirigent.

In 1973 nam Muti bovendien de leiding op zich van het London Philharmonic Orchestra als opvolger van Otto Klemperer. Hij bleef deze functie uitoefenen tot in 1982.

In 1977 werd hij door het Philadelphia Orchestra' eerst gekozen tot "principal guest conductor" en vervolgens in 1980 tot muziekdirecteur. Deze functie legde hij na het seizoen 1991/92 echter neer.

In 1986 werd Riccardo Muti, een groot vereerder van W.A. Mozart, de opvolger van Claudio Abbado als muziekdirecteur bij de Scala in Milaan

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.