muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rian de WaalRian de Waal is tot op heden de enige Nederlander die ooit op het befaamde Koningin Elizabeth Concours in de prijzen viel.

Website: Rian de Waal voltooide zijn studie piano cum laude bij Edith Grosz Lateiner aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam. Na zijn studie volgde hij meestercursussen bij onder anderen Leon Fleisscher en Rudolf Serkin en ontstonden contacten met andere klaviergrootmeesters van die generatie, zoals Jorge Bolet en Earl Wild.

De weg naar een internationale carrière werd geopend toen Rian de Waal in 1983 prijswinnaar was op het Koningin Elisabeth Concours in Brussel. Sindsdien is hij te beluisteren op alle belangrijke podia van Europa, Noord-Amerika en het Verre Oosten. Daar geeft hij recitals, treedt hij op als solist met orkest of speelt hij met collega's in kamermuziekverband.

Rian de Waal werkte samen met onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, de Stuttgarter Philharmoniker, de City of London Sinfonia en het Pools Kamerorkest onder leiding van dirigenten als Riccardo Chailly, Hans Vonk en Hartmut Haenchen.

Regelmatig is Rian de Waal te horen en te zien op radio en televisie. Hij maakte veel plaat- en cd-opnamen met werken van onder anderen Mendelssohn, Chopin, Brahms, Tjaikowsky, Godowsky en Liszt. In 2000 gaf hij, tijdens een succesvolle tournee door Canada, concerten met de violist Moshe Hammer, cellist Tsayoshi Tsutsumi en klarinettist James Campbell. Ook gaf hij diverse masterclasses. De tournee werd afgelosten met een cd-opname van Messiaenss "Quattuor pour la fin du temps" en "Contrasten" van Bartók.

Rian de waal is initiatiefnemer en artistiek leider van het Rhijnauwen Kamermuziek Festival in Bunnik, van de Zwolse Nazomer Kamermuziekweek en van het Kamermuziek Festijn in Sittard.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.