muziekbus
Dit artikel is 25 01 2017 14:02 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

rhythm-and-blues

Rhythm & Blues

Rhythm and blues wordt tegenwoordig gebruikt als een verzamelnaam voor de muziek van zwarten in de VS tijdens de jaren '40 en '50, waaruit later de doowop en rockmuziek is ontstaan. Rhythm-and-blues is een begrip dat in de jaren '40 werd geïntroduceerd door Billboard Magazine, ter vervanging van het begrip race music, dat aanstootgevend werd bevonden.

Uit een allegaartje van uiteenlopende muziekgenres als gospel, boogie-woogie, jazz en blues ontwikkelde zich een nieuw soort van dansbare muziek, die eerst met het racistische begrip "race music" werd aangeduid, maar later de benaming "rhythm and blues" kreeg. De typische instrumenten van het genre waren de trompet, de saxofoon en de elektrische gitaar. Als dansmuziek loste de rhythm and blues de swing af.

De belangrijkste vertegenwoordigers van het genre waren aanvankelijk T-Bone Walker, Muddy Waters en B.B. King. Zij werden opgevolgd door meer door de gospel beïnvloede musici als Aretha Franklin, Ray Charles en Wilson Pickett of door meer naar de rock 'n' roll neigende musici als Fats Domino en Chuck Berry.
Aan het begin van de jaren '70 boette de rhythm and blues aan populariteit in en moest plaatsmaken voor de soul en Motown.

Door het samengaan van soul, met nieuwere varianten als funk en hiphop ontstaat new jack swing (Johnny Gill), bij ons swingbeat (Guy) geheten, de voorloper van de huidige r&b, uitgesproken als 'arrenbie'.

r&b
De term r&b is letterlijk een afkorting voor rhythm & blues, maar geen synoniem voor dat begrip. Rhythm & blues staat voor rauwe zwarte dansmuziek uit de jaren vijftig. R&b staat voor de zoetgevooisde zwarte dansmuziek die begin jaren negentig voortkomt uit de swingbeat of new jack swing en waarin soul, hiphop en rap samengaan.
In de nog altijd toonaangevende Amerikaanse r&b-hitlijsten staat tegenwoordig muziek van zwarte, blanke of Latijns-Amerikaanse artiesten, als het maar op een of andere manier zijn wortels heeft in de zwarte dansmuziek (Keith Sweat en K-Ci & JoJo). In ons land staat r&b vooral voor zwarte muziek uit voornamelijk Amerika en Engeland (Shola Ama) maar ook steeds vaker voor Europese muziek waarin op soulvolle wijze gezongen wordt.

Rap en hiphop met een minimum aan zang schaart men in ons land meestal niet onder r&b, hoewel deze stromingen in clubs die vaak samensmelten.

De laatste jaren is in r&b een hernieuwde impuls bijgekomen van de soul uit de jaren zeventig die neo soul wordt genoemd.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.