muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Reynaldo Hahn

Reynaldo Hahn geboren Caracas, Venezuela, 8-8-1875, gestorven Parijs 28-1-1947
Frans componist en dirigent

Toen Hahn 3 jaar was verhuisden zijn ouders met hem naar Parijs, waar hij in 1886 toetrad tot het Parijse conservatorium. Hahn studeerde harmonie bij Théodore Dubois, piano bij Decombes en compositie bij Lavignac en Jules Massenet, welke laatste een grote invloed op hem had. Een goed voorbeeld hiervan is een van zijn vroegste en bekendste liederen, Si mes vers avaient des ailes, geschreven toen hij slechts dertien jaar was. Samen met Messager is Reynaldo Hahn de muzikale erfgenaam geworden van Massenet.

Hahn dirigeerde opera's te Parijs, Salzburg en Cannes. Als dirigent en impressario van de Opéra had hij een voorkeur voor de opera's van Mozart. Hij werd zo gefascineerd door deze componist dat hij een muzkale komedie over diens leven componeerde Mozart (1925), waarin Hahn kopieën van Mozarts eigen muziek verwerkte.

In 1934 werd hij recensent van de Figaro en in 1945 werd hij benoemd tot directeur van de Opéra te Parijs.

Hoewel Hahn ook symfonische muziek heeft gecomponeerd, waaronder een piano- en een vioolconcert, is hij vooral bekend geworden door zijn liederen en zijn werken voor het lyrische theater. Vooral zijn operette Ciboulette (1923) werd een groot succes.

Werk: opera's: L'Île du rêve (1898), Nausicaa (1919), La reine de Saba (1927), Le Marchand de Venise (1935); balletten; toneelmuziek; cantate Prométhée, voor soli, koor en orkest (1911); liederen, waaronder Chansons grises en Chansons espagnoles; geschriften: o.a. Thèmes variés.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.