muziekbus
Dit artikel is 01-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rene Samson

René Samson

Surinaams-Joodse componist, geboren in Paramaribo in 1948.

René Samson schreef totnogtoe voornamelijk kamermuziek en liederen. In 1998 kwam de CD In Limine uit met werk van zijn hand.

Levensloop
Muziek (klassiek en jazz), dans (ballet en kaseko), toneel en literatuur waren even gewoon in zijn ouderlijk huis als eten en drinken. Op z'n 5de begon hij blokfluit te spelen; vrij snel daarna volgden piano en dwarsfluit. Zijn hele jeugd (en ook later als volwassene) speelde hij in allerlei orkesten en bandjes.

Op z'n 18de moest er een gewichtige keuze gemaakt worden: professioneel de muziek in of niet? Door zachte doch overtuigende aandrang van zijn vader ging hij ondanks veel twijfels toch maar chemie studeren.

In zijn jaren als chemiestudent en later als beroepschemicus (bij Shell) bleef hij altijd zeer actief musiceren. Hij nam enige jaren fluitlessen van Hans van de Weyer (ex-fluitist Concertgebouworkest) en Eleonore Pameijer en speelde in symfonieorkesten onder de baton van o.a. Jurriaan Röntgen en Iman Soeteman.

Op z'n 40ste begon hij te componeren, eerst vol aarzeling, allengs met steeds meer overtuiging. Hij nam compositielessen van Monique Suring, Leo Samama en Klaas de Vries.

Vanaf 1998 is er een klein, doch geestdriftig groepje musici dat regelmatig zijn werk uitvoert, onder andere in de concertserie van de Leo Smit Stichting in de Uilenburger Synagoge.

Websites: Eugenio Montale voor mezzosopraan, fluit, viool, cello en piano.
Première: juni 1998 door Myra Kroese - mezzosopraan, Raymond Honing - fluit, Jacobien Rozemond - viool, Doris Hochscheid - cello en Frans van Ruth - piano.

CD's:
  • In Limine is een cd met drie kamermuziekwerken van René Samson. Deze cd, uitgebracht in juni 2006 op het label Sol Classics (zie producten onderaan de pagina), heeft de titel 'In limine…' meegekregen, naar één van de drie opgenomen werken: een liederencyclus voor mezzo-sopraan, fluit en pianotrio op gedichten van Eugenio Montale. Medewerking aan de opname van deze cyclus verleenden mezzo-sopraan Wilke te Brummelstroete en fluitiste Carolien van 't Hof. Verder bevat de cd Elef Lajla We-lajla voor viool, zang en voetbellen, geschreven in opdracht van Jacobien Rozemond, en de Sonate voor cello en piano, gecomponeerd voor Doris Hochscheid en Frans van Ruth.


  • Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.