muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rene LeibowitzRené Leibowitz geboren Warschau 17-2-1913, gestorven Parijs 28-8-1972
Frans componist, dirigent, pedagoog en publicist van Poolse afkomst

René Leibowitz kwam toen hij 13 jaar was naar Parijs waar hij eerst een opleiding tot violist kreeg. Vanaf 1931 studeerde hij harmonieleer en contrapunt bij Anton Webern. Verder studeerde hij compositie bij Ravel en Schönberg en kreeg hij van Maurice Ravel les in orchestreren en o.a. bij Paul Dessau studeerde hij voor orkestdirigent.

Leibowitz maakte zijn debuut als dirigent in 1937 met het kamerorkest van het Orchestre National van de Franse Radio in Europa en de VS, waarbij concerten van uitsluitend twaaltoonsmuziek werden gegeven. In 1945 werd hij dirigent van de Radiodiffusion Francaise.

Vanaf 1944 gaf hij les in de compositieleer en schreef boeken over muzikale onderwerpen. Zijn activiteiten als componist, dirigent en publicist waren geheel gewijd aan de twaalftoonsmuziek, waarvan hij een van de fanatiekste aanhangers was. Zijn boek Schönberg et son école (1947) was het eerste volledige werk over dit onderwerp. Tot zijn leerlingen behoorden o.a. Pierre Boulez, Serge Nigg, Vinko Globokar, Maurice Leroux, Jean Louis Martinet en Hans Werner Henze.

Hij componeerde opera's, symfonieën, kamer-en pianomuziek evenals liederen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.