kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Reinhard Keiser

Reinhard Keiser geboren Teuchern, bij Weissenfels 9-1-1674, gestorven Hamburg 12-9-1739
Duits componist

Keiser studeerde onder meer in Leipzig bij Schelle aan de Thomasschule. Hij vestigde zich in 1692 in Brunswijk, waar in 1693 een opera van hem, Basilius, met succes aan het hof werd opgevoerd en Keiser werd daar in 1694 tot kamercomponist benoemd.

In 1697 vertrok hij naar Hamburg, waar hij hoofdcomponist werd van de nog jonge Opera aan de Gänsemarkt. Hij bleek een buitengewoon begaafd componist, vooral een inventief melodicus. Nadat hij in 1707 het theater verlaten had, dat in de schulden was geraakt, diende Keiser verscheidene nobelen uit Holstein in het daaropvolgende jaar.

Zijn opera Der Karneval von Venedig (1707), met vervangende aria's door Graupner en andere liederen in lokaal Hamburgs dialect, werd een groot succes en speelde ruim een jaar. Keiser schreef minstens 25 opera's voor de Opera aan de Gänsemarkt tussen 1708 en 1718.

Zijn zetting in 1712 van Brocke's Passion-oratorio tekst, was de eerste van een rij zettingen door verschillende componisten, waaronder Handel, en was centraal voor de ontwikkeling van het genre. Al Keiser's oratoria stammen ruwweg uit deze periode, evenals verschillende samenwerkings pogingen met Mattheson.

Van 1719-20 was hij in Stuttgart, maar slaagde er niet in zich te verzekeren van een permanente positie aan het hof. Hij keerde 21 augustus 1721 terug naar Hamburg, maar omdat Telemann daar inmiddels een dominante positie had veroverd, vertrok hij naar Kopenhagen om daar een post te zoeken. Ook hier slaagde hij niet, hoewel hij in 1722 drie van zijn opera's uitvoerde.

Hij bracht zijn laatste jaren in Hamburg door, waar hij verschillende opera's schreef zowel als kerkmuziek. In 1728 werd hij benoemd tot Canonicus minorand cantor aan de kathedraal als opvolger van Mattheson.

Voor Hamburg schreef hij ca 80 opera's. Daarnaast componeerde hij kamermuziek, cantates, oratoria en passiemuziek, waaronder Der für die Sünde der Welt gemarterde und sterbende Jesus (1714) en een in 1966 herontdekte Markus Passion

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 15.