muziekbus
Dit artikel is 06-05-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Recitatief

(It. recitare = vertellen, voordragen.) Gezongen spraak; Zang in spreekstijl;

Een vocale uitvoering van een prozatekst in opera of oratorium, een soort spreekgezang, die aria's of ensemblenummers verbindt. In het recitatief vindt de ontwikkeling van het verhaal plaats, dit in tegenstelling tot de daaropvolgende aria die de emotionele reactie op het verhaal vertolkt. De verstaanbaarheid van het gezongen of gesproken woord in het recitatief is dan ook belangrijk.

Men onderscheidt het recitativo accompagnato (begeleid met orkest) en het recitativo secco (alleen basso continuo begeleiding).

recitativo secco
Een opvallend aspect van de Italiaanse opera in de achttiende eeuw was het ontstaan van twee verschillende recitatieftypes. Het eerste type - dat later recitativo secco (droog recitatief) werd genoemd en alleen werd begeleid
door een klavecimbel en nog een basinstrument - werd voornamelijk gebruikt om lange stukken dialoog of monoloog te verklanken op een manier die de spraak zo dicht mogelijk benaderde.

recitativo obbligato (accompagnato of stromentato)
Het tweede type - recitativo obbligato, later accompagnato of stromentato, dus recitatief met (orkestrale) begeleiding - werd gebruikt voor bijzonder intense dramatische situaties; de snelle emotionele verschuivingen in de dialoog werden versterkt door het orkest, dat enerzijds de zangstem begeleidde en anderzijds zijn frasen onderbrak met korte instrumentale uitbarstingen, met een soms indrukwekkend effect.

recitativo arioso
Zo nu en dan werd er gebruik gemaakt van een melodietype dat noch de ritmische vrijheid van het recitatief had noch de regelmaat van de aria, maar daar ergens tussenin stond: dit noemde men recitativo arioso, dat wil zeggen 'recitatief op de manier van een aria'.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.