muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Raymonde Serverius

Belgische Concert- en operazangeres,

Serverius was vooral gekend als concert- en operazangeres en was een uitermate belangrijke figuur in de muzikale wereld. Ze stond niet alleen bekend om haar vocaal talent, maar ook om haar rijke muzikale kennis en uitstraling.

Serverius studeerde aan het Mozarteum in Salzburg en bewoog zich zonder moeite van klassieke over romantische naar moderne stijlen. De zangeres werkte samen met grote orkestdirigenten als Fritz Celis, Luigi Martelli, Pièrre Boulez en Bruno Maderna. Opmerkelijk was haar gedreven medewerking aan talloze concerten van het Nationaal Orkest van België en diverse radio-orkesten, voornamelijk het Symphonisch Orkest van het NIR/INR (Nationaal Instituut voor Radio-omroep), en later het Filharmonisch Orkest van de BRTN/RTBF.

Haar glansrollen waren Mimi in La Bohème, Madame Butterfly, Aïda, Turandot, Mélisande, Le Sacre du Printemps. Ook de operette was een geliefkoosd genre van Serverius. Zo vertolkte ze een rol in het bekoorlijke Friederike van Franz Lehár.

In Engeland, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland was Raymonde Serverius een geliefde soliste. Voor het ballet van Maurice Béjart zong ze Anton Webern op de tentoonstelling van Montréal in Canada. Door haar uitgebreide repertoire werd ze benoemd tot zangprofessor aan het Koninklijk Conservatorium van Luik, een functie die ze gedurende 30 jaar uitoefende.

25 december 2006 in Antwerpen is de beroemde sopraan Raymonde Serverius op 82-jarige leeftijd gestorven.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.