muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Raymond Van Het GroenewoudRaymond Van Het Groenewoud geboren Schaarbeek 14-2-1950
Vlaams muzikant

1970 als pianist-gitarist-arrangeur bij Johan Verminnen op aanbeveling van Will Tura.

In 1972 richt hij de groep Louisette op (met oa Erik Van Neygen) en heeft al meteen een gigantisch succes met Maria, Maria, ik hou van jou. Daarna volgt al snel een eerste album: Je moest eens weten hoe gelukkig ik was (1973). Deze plaat balanceert tussen romantiek en bruisende vitaliteit.

In 1974 richt hij Bien Servi op met met Mich Verbelen, Stoy Stoffelen en Jean-Marie Aerts. In 1975 vertrekt Aerts en de groepsnaam wordt veranderd in The Millionaires.

Het eerste echt goede album Nooit meer drinken (1977) bevestigt al zijn talent en levert een hit op met Meisjes. Via een aantal flamboyante optredens wordt hij de koning van de Nederlandstalige rock in Belgiƫ, nog extra onderstreept door een nieuwe meebruller van formaat Vlaanderen boven.

In 1980 breekt Raymond van het Groenewoud ook in Nederland door met een optreden op het Pinkpop festival Geleen met de hit Je Veux De l'Amour.
Van het Groenewoud raakt echter uitgekeken op de rockmuziek. Zijn muziek wordt veelzijdiger en diepgravender. Deze kentering manifesteert zich voor het eerst in het album Habba! (1985).

Nieuwe hoogtepunten zijn Ontevreden (1988) en Intiem (1989). Die laatste plaat wordt gevolgd door een solotoer door Belgiƫ en Nederland

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.