muziekbus
Dit artikel is 01-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ray Charles

Ray Charles Robinson geboren Albany (Georgia), 23-9-1930, gestorven Beverly Hills (Californië) 10-6-2004

Ray Charles was een blinde Amerikaanse zanger, pianist en componist van de moderne blues en de rhythm-and-blues, soul, jazz en popmuziek.

Ray Charles werd geboren in Albany, maar groeide op in Florida. Op zijn zevende jaar raakte hij totaal blind door niet gediagnostiseerde glaucoma.

Ray ging naar de Saint Augustine School voor blinden en doven, waar hij piano, saxofoon en klarinet begon te studeren. Op zijn vijftiende jaar stierf zijn moeder - twee jaar later zijn vader - en Charles begon als reizend muzikant te werken door Florida en later de staat Washington.

In de beginjaren reisde hij met country/western en jazz-bands, waarbij hij zong en piano speelde. Zijn "coole" sound stond enorm onder invloed van Nat King Cole, maar hij begon zijn eigen stijl te vinden.

In Seattle in Washington, waar Charles de jonge Quincy Jones ontmoette, vestigde hij zijn naam in clubs. In die tijd besloot hij de naam Robinson uit zijn naam te schrappen om verwarring met de legendarische boxer te voorkomen.

Ray Charles begon zijn opname carrière in late jaren veertig, hij ging experimenteren met het vermengen van genres. Hij begon naam te maken in clubs in het noordwesten, zijn eigen muziek en zangstijl ontwikkelend, later samen met de bekende achtergrondzangeressen "The Raelettes."

In 1955 begon zijn ster te rijzen nadat hij zijn eerste grote hit bij Atlantic Records I Got A Woman had uitgebracht. Dit nummer combineerde de blues met het geluid van de gospel en werd doorgaans gezien als de eerste "echte" soul plaat.

Charles bleef blues, gospel en jazz combineren in hits als In My Own Tears, What'd I Say, Unchain My Heart, Hit the Road Jack en Georgia on My Mind.

In de vroege jaren zestig vormde Charles een big band en had een instrumentale top tien hit met One Mint Julep en vervolgde dit met het uitbrengen van GENIUS + SOUL = JAZZ en een aantal zeer populaire country albums.

Met het uitbrengen van MODERN SOUNDS IN COUNTRY AND WESTERN (Vol 1 en 2), bracht Charles zijn unieke stijl tot een nieuw publiek en had grote hits als, I Can't Stop Loving You, Born To Lose en Busted.

In het midden van de jaren zestig werd hij gearresteerd voor drugsbezit, wat leidde tot een succesvol gevecht tegen een zeventien jaar lange heroïne verslaving. In deze periode hield Charles zich een beetje op de achtergrond, hoewel hij wel hits scoorde met covers van nummers van de Beatles (waaronder Eleanor Rugby en Yesterday) en het nummer Crying Time. In de zeventiger jaren werkte hij onder meer met zangers als Randy Newman en Stevie Wonder.

In de tachtiger jaren trad Charles op in films en op de televisie. Hij maakte een aantal albums en trad op met vele bekende musici waaronder Willie Nelson, Chaka Khan en The Blues Brothers. Zijn deelname aan het in 1985 uitgebrachte We Are the World, bracht een hernieuwde interesse in veel van zijn werk.

Gedurende de negentiger jaren bleef hij schrijven en optreden en in 1992 kende president Clinton hem de National Medal of Arts. Verder ontving Ray Charles 12 Grammy Awards, de Lifetime Achievement Award en de President's Merit Award, het Franse Legion d'Honneur en de Kennedy Center Honors.

Ray Charles stierf op 10 juni 2004 in zijn huis in Beverly Hills.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.