muziekbus
Dit artikel is 23-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Raoul PugnoRaoul Pugno links, Eugène Ysaÿe rechts

Raoul Stéphane Pugno, Frans pianist, organist en componist, geboren Parijs 23 juni 1852, gestorven Moskou 3 januari 1914

Op zijn zesde jaar maakt Raoul Pugno zijn debuut, waarna hij met de hulp van prins Poniatowski in staat was te gaan studeren aan de École Niedermeyer. Van 1866 tot 1869 studeerde Pugno aan het conservatorium in Parijs, waar hij prijzen won voor piano, harmonie en orgel. Zijn pianoleraar was Georges Mathias, een leerling van Chopin, zijn orgelleraar was François Benoist, en zijn compositieleraar Ambroise Thomas.

Van 1872 tot 1878 was hij organist aan de kerk St. Eugène en vijf jaar later was hij koormeester aan het Théâtre Ventadour. In 1892 werd hij docent harmonie aan het conservatorium in Parijs en in 1896 docent piano.

Raoul Pugno plays Chopin Nocturne in F sharp major

Pas in 1893 keerde Raoul Pugno terug naar het concertpodium. Een uitvoering van Grieg's pianoconcert was het begin van een roemrijke carrière die hem door Europa en Amerika voerde. Hij werd beroemd om zijn vertolkingen van de pianoconcerten van Mozart, alsook van Chopin en Franck.

Vanaf 1896 werkte Pugno samen met de Belgische violist Eugène Ysaÿe en gaven zij succesvolle uitvoeringen van werken van Fauré, Saint-Saëns en Chausson, alsook premières van sonates voor viool en piano van Albéric Magnard en Louis Vierne.

Bij een uitvoering van Wagner's Das Rheingold in 1893 verzorgden Pugno en Debussy een begeleiding op twee piano's. Pugno's eerste tournee in Amerika was geen groot succes, maar tegen 1909 was zijn concerthonorarium omhoog gegaan van $ 300 naar $ 500.

Zijn zomers bracht hij door in zijn huis in Gargenville, waar hij les gaf en onderhield, waarbij hij concerten en werken voor twee piano's speelde met Saint-Saëns en de jonge Nadia Boulanger, met welke laatste hij zijn laatste compositie schreef, een opera La Ville morte gebaseerd op een werk van d'Annunzio. Tegenwoordig zijn Pugno's composities niet bekend, hij schreef een oratorium, balletmuziek, opéra comique, opéra bouffe, pantomime, liederen en een pianosonate.
Raoul Pugno stierf terwijl hij op tournee in Rusland was.

Pugno was waarschijnlijk de eerste pianist met een internationale opnamecarrière. Hij had vier sessies in Parijs tijdens april en november 1903 voor de Gramophone and Typewriter Company.
Pugno's belangrijkste opname is die van Chopin's Nocturne in F sharp Op. 15 No. 2. Pugno meldde dat hij dacht dat deze nocturne gewoonlijk te snel gespeeld werd. "De traditie werd aan mij doorgegeven door mijn leraar Georges Mathias, die het zelf gestudeerd had bij Chopin en het lijkt me dat het metronoom teken beter zou corresponderen met een maat in 4/8 dan met de 2/4 aangegeven tijd. In deze opname hoor je dat Pugno in praktijk brengt wat hij zegt.

website: www.naxos.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.