muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ranieri Simone Francesco Maria de Calzabigi

[Ranieri Simone Francesco Maria de] Calzabigi

geb. 23-12-1714 in Livorno, gest. juli 1795 in Napels
Italiaans dichter

Calzabigi leefde enkele jaren in Napels waar hij verwikkeld raakte in een gifmoordproces, waarop hij deze stad moest verlaten.

Hij verbleef in Parijs tijdens de 'buffonisten' strijd, die in 1752 ontbrandde door het optreden van een Italiaanse operatroep in Parijs, oa. met 'La serva padrona' van Pergolesi (1710-1736). Het ging om de vrolijke, lichte direct-aansprekende Italiaanse opera-buffa, tegenover de pompeuse, van mythologische stof levende Franse 'trag├ędie lyrique', waar Rousseau en zijn gevolg een grote hekel aan gekregen hadden. In het eerste geval was het een voorkeur voor de al lang overleden, ouderwetse eenvoudige Lully 'bouffonistes', of voor de springlevende, moderne , maar in zijn eigen gevoel op Lully voortbouwende Rameau (1683-1764)'anti-bouffonistes'. Voltaire hield zijn vriend Rameau de hand boven het hoofd, Rousseau bleef 'bouffiste'en anti-Ramiste.
Ook in Parijs werd Calzabigi de grond te heet onder zijn voeten, toen men ontdekte dat de samen met Casanova gedreven loterij-onderneming, oneerlijk bleek.

Ranieri de Calzabigi was werkzaam in Wenen als 'consigliere alla Camera dei Conti dei paesi inferiori'(raadsman van de rekenkamer der Graven van de Nederlanden), een dubieuze functie die hem al snel toegang gaf tot de hoogste kringen en het vertrouwen verleende van Staatskanselier Vorst Kaunitz, toen hij in 1761 kennis maakte met Gluck.

In 1774 keerde hij terug naar Livorno.

Vanaf 1780 leefde hij te Napels.

Calzabigi, die bevriend was met Metastasio, schreef o.a. de libretto's voor Glucks opera's L'Orfeo, Alceste en Paride ed Elena.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.