muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Randall Thompson

Central Islip High School Concert Choir: Alleluia-ThompsonIra Randall Thompson, geboren New York 21 april 1899, overleden 9 juli 1984
Amerikaans componist en pedagoog

Randall Thompson was de zoon van een Engelse leraar. Zijn vroege muzikale onderzoekingen begonnen aan een oud orgel op de zomerboerderij van de familie. Zijn eerste compositionele pogingen begonnen in 1915 met een piano sonata en kerstlied.

In 1916 begon Thompson zijn studie aan de universiteit van Harvard in Cambridge, onder meer bij Ernest Bloch. Hij deed auditie voor het universiteitskoor, maar werd door Archibald T. Davison, de dirigent. afgewezen, hoewel deze later zijn mentor werd.

Zijn vroege werken waaronder verschillende liederen, varieerden enorm van stijl. In 1922 won Thompson het Damrosch Fellowship om te gaan studeren aan de Amerikaanse Academie in Rome, waar hij geïnspireerd door de meestercomponisten van de Renaissance, een muzikale stijl ontwikkelde die ertoe leidde dat hij een vooraanstaand Amerikaans koraal componist werd.

Gedurende zijn carrière vermengde hij het doceren en het componeren. In 1927, hetzelfde jaar waarin hij trouwde met Margaret Whitney, werd Thompson assistent professor muziek en koordirigent aan de universiteit van Wellesley.

In 1933 behaalde Thompson zijn doctoraat in de muziek aan de School of Music van de universiteit van Rochester. In 1935, was een onderzoek (1932-35), dat Thompson had georganiseerd, verantwoordelijk voor een radicale verandering van het onderricht en de uitvoering van muziek op de college campussen van Amerika. De gepubliceerde studie leidde tot verbetering van de vakbekwaamheid en professionalisme van college-koren.

Hij doceerde aan het Curtis Institute of Music in Philadelphia, waarvan hij in 1939 directeur werd, aan de universiteit van Virginia en in 1948 werd Thompson professor aan zijn alma mater de universiteit van Harvard, waar hij van 1952 tot 1957 hoofd van de muziekafdeling was.

Hij was erelid van het Rho Tau chapter van de Phi Mu Alpha Sinfonia Fraternity aan de Appalachian State University.

Onder zijn studenten waren onder meer Leonard Bernstein, Leo Kraft, Juan Orrego-Salas, John Davison, Thomas Beveridge, Charles Edward Hamm, William Perry, Christopher King en Frederic Rzewski.

Randall Thompson componeerde orkestmuziek; toneelmuziek; koormuziek; kamermuziek; pianomuziek; opera's en liederen. Hij is het meest bekend om zijn koorcomposities, waaronder o.a., Peaceable Kingdom, gebaseerd op de bijbelse tekst van Jesajah, Alleluia gecomponeerd voor een gemengd koor, The Testament of Freedom, ter ere van de 2ooste verjaardag van Thomas Jefferson.

Thompson dirigeerde Frostiana, een partituur op de tekst van de gedichten van Robert Frost, tijdens een concert ter ere van de 200ste verjaardag van Amherst Massachusetts. Later dirigeerde hij een concert van zijn eigen muziek, inclusief de georkestreerde begeleiding op Frostonia, in het Sanders Theater op Harvard voordat hij met pensioen ging in 1965.

website's: www.thorpemusic.com, www.scchoralsociety.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.