muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ralph van RaatWebsite: Pianist en musicoloog Ralph van Raat (1978) studeerde na het behalen van het International Baccalaureate-diploma piano aan het Conservatorium van Amsterdam bij Ton Hartsuiker en Willem Brons en Muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens de conservatoriumstudie, die hij in 2002 Cum Laude afsloot, werd Van Raat toegelaten tot "De Voorziening voor Excellerende Musici", een individueel opleidingstraject naast de reguliere conservatoriumopleiding. Ook zijn studie Muziekwetenschap sloot hij Cum Laude af in 2003. Hij studeerde het kader van zijn pianostudie bij Claude Helffer in Parijs, Ursula Oppens in Chicago (Northwestern University), Liisa Pohjola in Finland en bij Pierre-Laurent Aimard in Köln (Musikhochschule Köln); ook volgde hij vele masterclasses in binnen- en buitenland die mogelijk werden gemaakt door onder andere een beurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Van Raat behaalde prijzen bij diverse concoursen, zoals de Tweede Prijs en de Donemus-Prijs van het Prinses Christina Concours (1995), de Stipendiumprijs Darmstadt tijdens de "Internationale Ferienkurse für Neue Musik" te Darmstadt (Duitsland, 1998), de Eerste Prijs bij het Internationale Gaudeamus Vertolkers Concours (1999); de Philip Morris Kunstprijs (2003); de Elisabeth Everts Prijs (2005); de internationale Borletti-Buitoni Fellowship (2005); de VSCD Klassieke Muziekprijs (2005) en de Fortis MeesPierson Award van het Concertgebouw, Amsterdam (2006).

Van Raat geeft solorecitals in Europa, het Midden-Oosten, Azië en de Verenigde Staten. Een groot aantal concerten is uitgezonden door binnen- en buitenlandse radio- en televisieomroepen.

Als solist speelde Van Raat met ensembles en orkesten zoals het Nieuw Ensemble (o.l.v. Jurjen Hempel), Tanglewood Festival of Contemporary Music Ensemble (o.l.v. Ludovic Morlot), het Radio Symfonie Orkest van Frankfurt (o.l.v. Lucas Vis), het Nederlands Radio Symfonie Orkest (o.l.v. Etienne Siebens), London Sinfonietta (o.l.v. David Porcelijn), het Nizhny Novgorod Philharmonisch Orkest (o.l.v. Aleksander Skulsky) en het Radio Kamer Orkest (o.l.v. Peter Eötvös en Marc Soustrot). Hij trad op tijdens belangrijke festivals als het Holland Festival, het Time of Music festival in Viitasaari, Finland en het zomerfestival van Tanglewood (USA). Diverse CD's zijn en zullen worden uitgebracht op de labels Attacca, Erasmus, Naxos, NM-Classics, 20th-Century Classics en Q-Disc.

Ralph heeft sinds december 2006 een exclusief platencontract bij het internationale platenlabel Naxos.

Van Raat werkt regelmatig met componisten en velen van hen hebben composities aan hem opgedragen.

Hij is Steinway Artist sinds 2003, en Van Raat is verbonden aan zowel het Utrechts Conservatorium als het Conservatorium van Amsterdam als docent hedendaagse pianomuziek.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.