kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rafael Kubelik

Jeroným Rafael Kubelík geboren in Bychory bij Praag 29-6-1914, gestorven in Luzern 11-8-1996
Zwitserse componist en dirigent van Tsjechische afkomst

De zoon van de beroemde violist Jan Kubelík studeerde aan het conservatorium in Praag compositie, piano, viool en orkestleiding. Tussen 1936 en 1948 was Rafael dirigent aan de Tsjechische Philharmonie in Praag, voor hij naar de VS verhuisde en daar van 1950 tot 1953 als eerste dirigent bij het Chicago Symphony Orchestra werkte.

Daarna keerde Kubelík terug naar Europa, waar hij eerst als muzikaal directeur aan het operahuis Covent Garden in London benoemd werd (1955-58), voor hij gedurende lange jaren de plaats van eerste dirigent van het symfonie orkest van de Bayrische Rundfunk (Beierse radio) in München bekleedde (1961-79).

Zes jaar later zag Kubelík zich gedwongen zijn beroep op te geven vanwege een verergerende jicht en artritis. Nog één keer echter kon het publiek hem als dirigent bezig zien: toen na de democratische revolutie in Tsjechoslovakije in 1990 het muziekfestival "Praagse lente" geopend werd, hief Kubelík voor het laatst het dirigeerstokje voor Mijn vaderland van Bedrich Smetana.

Uit woede over de politieke verhoudingen had Rafael Kubelík in 1948 zijn vaderland verlaten en in 1967 zelfs de Zwitserse nationaliteit aangenomen.

Als dirigent lag het zwaartepunt van Kubelík in de klassieke en de romantische muziek. Hoogtepunten zijn de plaatopnames van werken van Robert Schumann en Felix Mendelssohn Bartholdy. Alsook zijn interpretatie van Don Giovanni van Wolfgang Amadeus Mozart Als eerste orkestleider in Duitsland nam Kubelík alle Mahler-symfonieën op. Daarnaast hield hij ook enkele premières ten doop, waaronder Sechs Monologe aus Jedermann van Frank Martin (1949), Die Jakobsleiter van Arnold Schönberg (1961) en de symfonie nr.8 van Karl Amadeus Hartmann (1963).

Als componist liet Rafael Kubelík opera's: o.a. Veronika; symfonieën, concerten voor viool, cello en fluit; cantate In memoriam patris (1941); vocale werken en liederen na.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 4.