muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Rafael Fruhbeck de Burgos

Rafael Frühbeck de Burgos geb. 15-9-1933 in Burgos
Duits dirigent van Spaanse afkomst

Toen Rafael Frühbeck de Burgos 13 jaar was kreeg hij al een aanstelling als concertmeester aan het theater van Burgos. Na zijn eindexamen studeerde hij aan de conservatoria van Bilbao en Madrid viool, piano, muziektheorie en compositie.

Van 1953 tot 1955 was hij militaire kapelmeester, daarna begon hij een tweejarige dirigeerstudie aan de Münchner Musikhochschule.

In 1958 kreeg Frühbeck de Burgos de leiding van het Symfonieorkest van Bilbao, van 1962 tot 1978 was hij dirigent van het Spaanse nationale orkest in Madrid. Tegelijkertijd bekleedde hij in de jaren 1966 tot 1971 de post van eerste dirigent in Düsseldorf.

Vanaf 1974 had hij twee jaar lang de leiding van het Montreal Symphony Orchestra; in 1980 werd hij verkozen tot "Principal Guest Conductor" van het National Symphony Orchestra of Washington evenals van het Yomiuri Symphony Orchestra of Tokyo.

Rafael Frühbeck de Burgos was en is een internationaal veelgevraagd gastdirigent, zoals o.a. bij de Wiener Philharmoniker, waar hij in het seizoen 1991/1992 opklom tot chefdirigent.

In 1992/93 werd hij 'eerste dirigent' van de Deutsche Oper Berlin. Deze functie legde hij aan het begin van het seizoen 1997/98 neer; hij staat het operahuis echter nog steeds als gastdirigent ter beschikking. Nieuwe 'eerste dirigent' werd Christian Thielemann.

Sinds 1994 is Rafael Frühbeck de Burgos chefdirigent van het Rundfunk-Symfonieorchester Berlin.

Hij nam o.a. het gehele werk van Manuel de Falla evenals de oratoria van Mendelssohn "Elias" en "Paulus", Orffs "Carmina burana" en Mozarts Requiem op. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.