muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Radiohead

Radiohead is een Britse indie of alternatieve rock band uit Oxford.

Radiohead begon eind jaren 80 onder de naam On A Friday, maar vernoemde zich al snel naar een nummer van de Talking Heads(Shindig). Dit onder druk van de platenmaatschappij die 'On A Friday' niet flitsend genoeg vond en Radiohead als naam met enige argwaan toeliet, onder het motto: alles beter dan 'On A Friday'. De wereld maakt in 1993 kennis met het inmiddels door de band zelf verguisde 'Creep', een grote hit afkomstig van de debuutplaat 'Pablo Honey'.

The Bends en OK Computer
In de jaren '90 werkte de band zich op tot een van de meest succesvolle rockacts ter wereld, met als hoogtepunten de albums 'The Bends' in 1995 en het vaak tot meesterwerk gedoopte 'OK Computer' in 1997. Ook had de band verschillende hits met 'Street Spirit (Fade Out)', 'Fake Plastic Trees' (The Bends), 'Paranoid Android', 'Karma Police' en in mindere mate met 'No Surprises' ('OK Computer').

Kid A en Amnesiac
Na al het succes gooit de band in 2000 het roer echter helemaal om. Het touren van OK Computer bleek zeer vermoeiend te zijn, zoals te zien is op de dvd Meeting people is easy. Radiohead laat de top van de rockscene over aan bands die duidelijk door Radiohead beïnvloed zijn (Muse, Coldplay, Saybia), en slaat het experimentele pad in. Met de platen Kid A en Amnesiac (die uit dezelfde opnameperiode afkomstig zijn, maar met een pauze van een half jaar worden uitgebracht) verliest de band veel fans, maar wint er ook weer bij. De nieuwe Radiohead-sound bevat nog wel wat rock en pop, maar ook veel niet snel te doorgronden elektronica. Men heeft zich duidelijk laten beïnvloeden door acts als Autechre, Squarepusher en Aphex Twin, en heeft hier een totaal eigen geluid uit weten te scheppen. Met de wat toegankelijker nummers The National Anthem, Pyramid Song en Knives Out scoort Radiohead goed in de alternatieve hitlijsten. Ook in haar videoclips blijft de band vernieuwend. Onbekende kunstenaars worden uitgenodigd bijzondere animatieclips bij de muziek te maken, en halen zo MTV.

Hail to the Thief
Op het in 2003 verschenen Hail To The Thief gaat Radiohead tussen haar rock- en experimentele geluid in zitten. Critici noemen het een typisch Radiohead-album, maar zijn tevreden. Ook de erop volgende wereldtournee wordt een succes; in de pers in de Verenigde Staten wordt de band algemeen bejubeld en vergeleken met Pink Floyd. Van het album worden drie singles getrokken, There There, Go to sleep en 2+2=5. Ook lanceert de band naast haar al langer bestaande website [1] een speciale site met video's.

Naar aanleiding van Hail To The Thief verscheen er ook een dvd. Op deze dvd, genaamd 'The Most Gigantic Lying Mouth Of All Time', staat een compilatie van afleveringen die zijn uitgezonden op www.radiohead.tv.

Soloplaat Yorke en de zevende Radiohead-plaat
Op 7 juli 2006 komt het eerste soloalbum van Thom Yorke in Nederland uit, genaamd The Eraser. De productie is, net zoals bij de albums van Radiohead, gedaan door Nigel Godrich en Stanley Donwood, de 'huisartiest' van Radiohead, heeft het artwork gedaan. Het album is uitgebracht op het indie-label XL Recordings. Tevens deelt hij mee dat het nieuwe Radiohead-album volgend jaar zal uitkomen.

Nieuwe album
In 2006 kwam Radiohead, na lange tijd, eindelijk weer met nieuw materiaal. Dit lieten zij horen in hun Europese tour. Op het internet is ook een aantal nieuwe nummers te downloaden zoals arpeggi, videotape en last flowers. Op de weblog van Radiohead worden fans op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen maar het is onduidelijk waneer de heren ook daadwerkelijk iets afkrijgen. Men verwacht dat in de herfst van 2007 het nieuwe album zal uitkomen. Tot 2007 moeten fans het doen met live opnames en allerlei voorproefjes die via verschillende websites te bemachtigen zijn.

Bezetting
Thom Yorke (vocalen, gitaar, piano)
Ed O'Brien (gitaar, elektronica, percussie)
Jonny Greenwood (gitaar, elektronica, percussie, saxofoon)
Colin Greenwood (bass)
Phil Selway (drums)


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Radiohead

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.