kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Psychedelische muziek

Psychedelisch

psychedelisch (bn.) == de werking van het bewustzijn verruimend => bewustzijnsverruimend

psychedelica in de muziek (psychedelic rock)
Muziek die allerhande genres kan betreffen, maar gekenmerkt wordt door vervreemdende geluidseffecten en soms losse, meanderende songstructuren.

Psychedelisch is het bijvoeglijk naamwoord dat werd gebruikt voor de experimentele muziek en de bijbehorende cultuur uit het einde van de jaren 60. De soort muziek is sterk verbonden met de cultuur rond de hippies en flowerpower. De toenmalige hippe drugs LSD en marihuana waren zeer geliefd in kringen van popmuzikanten, die na het nemen van de drugs vaak minutenlange extatische improvisaties op het podium ten beste gaven. Zo wilden de muzikanten hun psychedelische ervaringen op hun toehoorders overbrengen.

Het album "Electric Music for the Mind and Body" van Country Joe and the Fish was één van de eerste psychedelische albums.
De term psychedelic rock dook voor het eerst op met het verschijnen van de LP "Surrealistic Pillow" van Jefferson Airplane.
Nadien traden groepen als The Grateful Dead en Quicksilver Messenger in hun voetsporen. Ook de Beatles flirtten met drugs op hun LP "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band".

Voor de muziekstijl wordt ook wel de term acid-rock gebruikt. Psychedelica is door de jaren heen altijd een inspiratie geweest. Tot op de dag van vandaag wordt er muziek gemaakt die de term psychedelica waardig is.

Psychedelische bands zijn o.a: 13th Floor Elevators, The Beatles (latere periode), Country Joe and the Fish, The Doors, Grateful Dead (beginperiode), Group 1850, Jefferson Airplane, Love, The Masked Marauders, Ozric Tentacles, Pink Floyd (beginperiode), Quicksilver Messenger Service, Spirit, The Turtles(latere periode), Hawkwind, Hidria Spacefolk, The Legendary Pink Dots, The Flower Kings, Monofloot

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Psychedelisch


Pageviews vandaag: 8.