muziekbus
Dit artikel is 21-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Protestantse-kerkmuziek

Protestantse kerkmuziek

Maarten Luther, was behalve theoloog ook musicus. Ook hij vond dat kerkmuziek soms zo ingewikkeld was dat ze de aandacht afleidde van de tekst. Ook hij stelde een vereenvoudiging voor. Alleen deze vereenvoudiging werd veel fanatieker gerealiseerd dan wat het concilie voor elkaar kreeg.

De eerste verandering was de vertaling van de liturgie in de volkstaal (bij Luther dus in het Duits). Tevens werden middeleeuwse gregoriaanse en wereldlijke melodieën aangepast aan de toenmalige tijd en van nieuwe teksten voorzien ( contrafact ). De melodieën werden metrischer en teksten werden opgemaakt in een strofische vorm (ze begonnen meer op dichtversjes te lijken). Deze melodieën, die unisono, gezongen werden noemen we koralen.

Het orgel kreeg een belangrijke plaats in de Lutherse kerk.

Later werden de koraalmelodieën polyfoon gezet (meestal vierstemmig), omdat protestantse componisten het koraal in omvangrijke koorwerken (zoals de cantate) wilden verwerken. Zo'n polyfoon koraal kon dan niet meer door de kerkgemeenshap meegezongen worden, daar was een geoefend koor voor nodig. Wanneer het koor uitgezongen was mocht de gemeenschap dezelfde melodie alsnog zingen maar dan unisono uiteraard. Zo werd het koraal een belangrijke eenheidsscheppende factor in de protestantse kerkmuziek van de Barokperiode. Zo'n 100 jaar later zou J.S. Bach de koraalcantate naar een hoogtepunt voeren.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.