muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Proms

De Proms of Promenadeconcerten zijn een jaarlijks klassiek concert voor groot publiek. De originele Proms waren in Londen, maar nu worden ook in andere landen promenadeconcerten georganiseerd.

De proms waren een geesteskind van Robert Newman, die al klassieke symfonische concerten organiseerde in de voormalige Queen's Hall in Londen. Hij wou echter een groter publiek bereiken. In 1895 bood hij Henry Wood de leiding aan van een permanent symfonisch orkest en de eerste Proms. In 1915 raakte Newman echter in financiƫle problemen en de uitgevers Chappell & Co namen Queen's Hall en het orkest over. Het bleef echter verliesgevend en Chappell & Co trokken zich in 1927 terug, waarna de BBC als sponsor optrad. In 1930 vormde zij een eigen symfonieorkest, het BBC Symphony Orchestra.
Kort na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kondigde de BBC aan dat ze de Proms niet langer kon sponsoren. Henry Wood zocht en vond nieuwe sponsors voor de seizoenen 1940 en 1941. Op 10 mei 1941 werd Queen's Hall echter door de Luftwaffe vernield. Vanaf 1942 was de enige andere mogelijke locatie in Londen, de Royal Albert Hall, de vaste stek voor de Proms.

Volgens de traditie eindigt het "Proms' Season" met een zogenaamde Last Night of the Proms, waarbij het publiek zich bijzonder feestelijk aankleedt en met vlaggen en toeters, in de Royal Albert Hall met het orkest meezingt, klapt en juicht. Sinds vele jaren is de BBC weer de hoofdsponsor van de Proms.

Naar analogie met dit gebeuren werd in Belgiƫ op 19 oktober 1985 een Night of the Proms georganiseerd in het Antwerpse sportpaleis. Dit werd een succes met niet minder dan 13.000 bezoekers die kwamen meezingen in een gevarieerd programma van klassiek en pop. De volgende jaren werden er meer avonden ingelast en trokken ze de grens over, Nederland (vanaf 1990), Duitsland (1994), Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Denemarken (1999). In 2002 kwamen meer dan 600.000 mensen naar de 52 concerten.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Proms

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.