muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Prince BusterPrince Buster-Live at Club Sombrero 62


Jamaicaanse muzikant, geboren 28 mei 1938 in Kingston, Jamaica.

Cecil Bustamente Campbell, alias Prince Buster, beleefde zijn hoogdagen tijdens de woelige jaren zestig in Jamaica. Prince Buster was een pionier van de ska, een genre dat rechtstreeks tot de rocksteady en reggae leidde. Zonder hem dus ook geen Bob Marley, 2-Tone (Madness, Specials, Selecter) en rudeboys.

Prince Buster was een van de eersten die in zijn platen de nadruk legt op de afterbeat, in tegenstelling tot de offbeat van de Jamaicaanse boogie's. Hiermee legt hij de basis voor het karakteristieke ritme van de klassieke ska.

Eind jaren zeventig raakte hij met de opkomst van Bob Marley's reggae wat op de achtergrond tot de Britse 2 Tone beweging met bands als The Specials, The Beat en The Selecter ontstond. Madness, vernoemd naar een nummer van Prince Buster, wijdde zijn eerste single 'The Prince' aan de ska-pionier waarin hij werd geprezen als "the man who set the beat". Prince Buster zag zijn ster weer rijzen en zijn oude platen werden heruitgebracht.

Prince Buster scoorde enkele jaren terug nóg eens een grote hit met "Whine and Grind" (uit de Levi's clip). Hij woont nu in Florida en treedt sporadisch op.

Bekendste nummers: Judge Dread, Al Capone, Take It Easy, Ten Commandments, Barrister Pardon, Whine And Grind, Earthquak.

Websites: www.myspace.com/princebusteronline

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.