muziekbus
Dit artikel is 07-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Priaulx RainierEngels componiste, geboren Howick (Natal, Zuid- Afrika) 3 februari 1903, gestorven Frankrijk 10 oktober 1986

Priaulx Rainier werd geboren als de dochter van Engelse Hugenoten, in Howick in de de Zuidafrikaanse provincie Natal. Haar vroege jeugd bracht zij door in een afgelegen deel van het land vlakbij Zululand, waar de klank van de taal en de muziek van de inlanders, het geluid van de wilde dieren en de vogels een blijvende indruk op haar zouden nalaten.

Op haar 10de jaar, als vioolstudente, ging zij naar het South African College of Music, waar zij onder de stimulerende leiding van de directeur, W.H. Bell veel kamermuziek speelde. In 1920 met een Zuidafrikaanse beurs voor overzee ging Rainier naar de Royal Academy of Music om viool te studeren. Vervolgens vestigde zij zich permanent in Londen.

De nood dwong haar om als violiste in haar levensonderhoud te voorzien. Pas in 1935, toen haar een subsidie verleend werd, kon zij zich op compositie concentreren. Tussen 1935 en 1939 schreef Rainier Three Greek Epigrams en het Strijkkwartet. Voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog van 1939-45 studeerde zij korte tijd bij Nadia Boulanger in Parijs.

In 1943 werd Priaulx Rainier benoemd tot professor compositie aan de Royal Academy of Music, een functie die zij behield tot 1961. In 1952 werd zij verkozen tot Fellow van de Royal Academy of Music en tot Collard Fellow van de Worshipful Company of Musicians.

Haar Strijkkwartet werd voor het eerst uitgevoerd in 1944 in Londen. Daarna volgden verscheidene uitvoeringen in Engeland en in het buitenland en tenslotte op het Edinburgh Festival in 1949 door het Parijse Loewenguth Kwartet. Het Amadeus Kwartet nam het werk op voor Decca in 1951, waardoor de interesse voor haar muziek onmiddelijk groeide.
Doris Humphrey, pionier choreograaf bij José Limon's beroemde gezelschap uit New York, gebruikte het kwartet voor een ballet, Night Spell, dat in het seizoen 1957 deel uitmaakte van zijn Sadler's Wells theater programma.
In 1967 werden tijdens een BBC Uitnodigingsconcert vier werken gespeeld, waaronder de eerste uitvoering van het Strijktrio en de Suite voor solo cello.

In 1976 werden haar complete kamermuziekwerken opgenomen en uitgezonden door de BBC, waaronder haar grootste kamermuziekwerk The Bee Oracles.

Priaulx Rainier was zeer geliefd en gerespecteerd door uitvoerende kunstenaars en kreeg opdrachten van vele beroemde artiesten. Zij bouwde een nauwe band op met de Menuhin School, waarvan de leerlingen regelmatig haar kamermuziek spelen.
Haar vioolconcert Due Canti e Finale, was een opdracht van Yehudi Menuhin en door hem uitgevoerd op het Edinburgh Festival in 1977, met het Royal Philharmonic Orchestra gedirigeerd door Sir Charles Groves, en nadien op de BBC Promenade Concerts, waar het zeer enthousiast ontvangen werd.
Concertante for Two Winds and Orchestra werd geschreven voor en opgedragen aan Janet Craxton en Thea King en ging in 1981 in première op de BBC Proms.

In juni 1982 verleende de Universiteit van Kaapstad Rainier een eredoctoraat in muziek.

Priaulx Rainier stierf op 10 oktober 1986 in Frankrijk.

website: www.schott-musik.de

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.