kunstbus
Dit artikel is 21 05 2016 11:21 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Porgy-and-Bess

Porgy and Bess is een opera, in 1935 gecomponeerd door George Gershwin, op een libretto van DuBose Heyward en zijn broer Ira Gershwin, naar de novelle 'Porgy' van Dorothy Hartzell Heyward en DuBose Heyward uit 1927. De opera was de ultieme poging van George Gershwin om erkenning te vinden als componist van klassieke muziek.

LA Opera, Porgy and Bess

Een bijzonderheid van het werk is, dat alle rollen gezongen worden door zwarte acteurs en actrices. De componist stelde dit als eis. Slechts een paar zeer kleine rollen, zonder gezongen tekst, worden vertolkt door blanke acteurs.

De eerste - weinig succesvolle - opvoering vond plaats op 10 oktober 1935 in New York.

De opera is na de dood van Gershwin populairder geworden. Toch wordt het werk weinig opgevoerd, mogelijk omdat het moeilijk is om een goede bezetting bij elkaar te krijgen van zwarte operazangers. Gershwin heeft namelijk testamentair bepaald dat alleen zwarte mensen de opera mogen opvoeren. Wel worden diverse stukken uit de opera nog steeds regelmatig uitgevoerd in jazzbewerkingen. Met name Summertime, It ain't necessarily so en I loves you, Porgy worden als klassiekers beschouwd. Hetzelfde geldt voor het album dat Miles Davis en Gill Evans in 1958 op basis van de opera maakten.

In 1959 is er een filmversie van Porgy and Bess gemaakt onder regie van Otto Preminger. Die versie neigt meer naar het musicalgenre - wat de muzikale uitvoering betreft - dan naar een opera. In 1974 stelden de erfgenamen van Gershwin vast dat de film niet voldeed aan de voorschriften van de componist. Ze verboden de verdere uitvoering. Daardoor is de film vrijwel niet verkrijgbaar.

De meest recente opname van 'Porgy and Bess', waarin recht wordt gedaan aan het karakter als opera, is een uitvoering op het Glyndebourne opera festival onder leiding van Sir Simon Rattle. Deze opname is zowel op CD als op DVD verschenen.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Porgy_and_Bess

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 8.