kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Popgroep Japan

Japan (band)

Japan was een Britse popgroep die in 1974 werd opgericht als schoolbandje. De leden David Sylvian, Mick Karn, en Steve Jansen (broer van Sylvian), later uitgebreid met Rob Dean en Richard Barbieri speelden aanvankelijk glamrock.

Hun debuutalbum Adolescent Sex verscheen in 1978, en werd al snel gevolgd door Obscure Alternatives. Beide albums verkochten goed in Japan, maar niet in andere landen. Het derde album, Quiet Life (1979), bevatte een cover van All Tomorrow's Parties van The Velvet Underground.

Japan verliet de glamrock en het accent kwam meer te liggen op synthesizers en Giorgio Moroder-achtige sequencerloops, terwijl de zang van Sylvian steeds meer op die van Roxy Music-zanger Bryan Ferry begon te lijken. In 1980 kwam een cover van "I Second that Emotion" uit op single. Het was oorspronkelijk uitgebracht door Smokey Robinson & the Miracles. Het nummer, opgenomen in de Quiet Life-periode, werd een bescheiden hit.

De twee daarop volgende albums, Gentlemen Take Polaroids (1980) en Tin Drum (1981) bereikten een groter publiek. De band had intussen een andere stijl gevonden en was onderdeel geworden van de New Romantic-stroming uit het begin van de jaren tachtig. De single Ghosts haalde een top-drie notering in de Britse hitparade. Na Tin Drum viel de groep echter uit elkaar als gevolg van conflicterende persoonlijkheden. Er volgde nog wel een live dubbelalbum, onder de titel Oil on Canvas (1983).

De meeste leden van de groep werkten na Japan verder aan andere projecten. David Sylvian was hierbij het meest succesvol. Hij werkte onder meer samen met Robert Fripp en Ryuichi Sakamoto. In 1991 volgde een reünie onder de naam Rain Tree Crow, die slechts één album opleverde.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article jaren tachtig: Japan was een buitenbeentje in de Britse postpunkscene.
Frontman David Sylvian is de gedistingeerde heer die kunstzinnige polaroids neemt en zich niets aantrekt van heersende muzikale trends. Zijn solodebuut heeft het hoekige, door oosterse muziek beïnvloede geluid van Japans meesterstuk Tin Drum als startpunt, maar imponeert vooral vanwege de kwetsbare soundscapes en verstilde arrangementen. De andere ex-Japanners komen nauwelijks los van hun verleden, maar Sylvian blijft album na album verrassen. www.parool.nl/dossiers/tachtig/)


Websites: japan/polaroid

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 6.