muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Placido Domingo

Plácido Domingo geb. 21-1-1941 in Madrid
Spaans tenor

Plácido Domingo studeerde compositie, orkestleiding, zang en piano aan het conservatorium van Mexico City waar hij les kreeg van o.a. Igor Markevitsj. De internationale carrière van de tenor, die samen met Luciano Pavarotti en José Carreras tot de meest populaire operazangers van de laatste decannia behoort, begon in 1960 in Monterrey waar hij optrad als Alfredo in La Traviata. Daarna verbleef hij 2,5 jaar in Tel Aviv bij de Nationale Israëlische Opera, waar hij 280 keer optrad in 12 verschillende rollen. In 1966 debuteerde hij in New York bij de New York City Opera.
Zijn definitieve doorbraak kwam in 1968 toen hij voor korte tijd mocht inspringen voor Franco Corelli in de rol van Maurizio in Adriana Lecouvreur van F. Cilèa aan de Metropolitan Opera in New York. Sindsdien trad Domingo op in alle gerenommeerde opera's en op alle internationaal bekende operafestivals.

In 1982 leverde zijn reputatie van 'acterend zanger' Domingo de rol van Alfredo op in de verfilming van de opera La Traviata door Franco Zeffirelli. Later volgden nog enkele filmoptredens: in 1983 vertolkte Domingo de rol van Don José in de verfilming van de opera Carmen door F. Rosi en drie jaar later speelde hij Othello in de verfilming van het gelijknamige toneelstuk van Shakespeare door F. Zeffirelli.

Ook als dirigent verwierf Domingo enige bekendheid. Hij debuteerde als dirigent hij in 1973 aan de New York City Opera. Daarna dirigeerde hij nog in Hamburg, Wenen, in Covent Garden en in 1984 aan de Metropolitan Opera.

In 1986 werd hij aangesteld als muzikaal raadgever aan de opera van Los Angeles. In 1992 had Domingo de artistieke leiding van de wereldtentoonstelling in Sevilla. Vanaf juli 1996 was Domingo officieel als artistiek directeur verbonden aan de Washington Opera maar hij droeg in praktijk al vanaf het seizoen 1994-1995 de verantwoordelijkheid voor de programmatie van de opera. Daarnaast trad hij er regelmatig op als dirigent en als zanger.

In 1988 had hij al 2000 optredens als operazanger gehad. Vanaf 1990 is hij samen met J. Carreras en L. Pavarotti wereldberoemd als één van de 'Drie Tenoren'. Zijn repertoire omvat meer dan 50 operarollen. Domingo heeft een uitgesproken voorkeur voor het werk van Giuseppe Verdi, Richard Wagner en Giacomo Puccini maar zet zich tevens in voor de verspreiding van het werk van minder bekende componisten.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.