muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pinkpop

Nederlands popfestival,

Pinkpop is een jaarlijks, driedaags popfestival in Landgraaf dat plaatsvindt op het feest van Pinksteren (in het Pinksterweekeinde). Het festival wordt gehouden op Megaland, de voormalige Draf- en Renbaan van het Limburgse plaatsje.

De maandag, Tweede Pinksterdag, is traditioneel de dag waarop de meeste bands optreden. Voor deze dag is ook een dagkaart te krijgen. De zaterdag en zondag van het festival waren tot de editie van 2005 alleen te bezoeken met een kaart voor alle drie de dagen, waarmee men ook recht had op een plaats op de camping van het festival. Sinds de editie van 2006 is het ook mogelijk om afzonderlijke dagkaarten te kopen voor elk van de drie dagen.

Geschiedenis
Jan Smeets is de oprichter van Pinkpop. Pinkpop werd in 1970 voor het eerst georganiseerd op Pinkstermaandag 18 mei in Geleen. PINKPOP betekent eigenlijk 'Pop met Pinksteren' en vindt sindsdien dan ook alleen met Pinksteren plaats. Het festival was aanvankelijk een eendagsfestival maar groeide allengs uit tot een meerdaagse happening in de stad Geleen. Voor overnachters werden er eerst zogenaamde 'sleep-ins' ingericht, maar in 1976 was er al de eerste festivalcamping.

Na zes keer op rij te zijn uitverkocht met 50.000 bezoekers, kreeg het fenomeen popfestival in 1982 serieus concurrentie van de stadionconcerten. Zo kende ook PINKPOP enkele magere jaren met een dieptepunt in 1985. Daar kwam verandering in toen de organisatie 'Festivals Limburg' in 1986 een samenwerkingsverband sloot met 'Mojo Concerts', op concertgebied de marktleider van Nederland. De produktie bleef in handen van Buro Pinkpop. De editie van 1986 was dan ook weer volledig uitverkocht.

Renovatie van de lokatie in Geleen dwong PINKPOP in 1987 uit te wijken naar Baarlo, waar het festival onder barre weersomstandigheden zijn 17e editie beleefde. Het festival keerde echter niet meer terug naar Geleen en vestigde zich in de nieuwe gemeente Landgraaf op de voormalige draf- en renbaan Limburg, gelegen tussen Heerlen en Kerkrade op ruim 230 kilometer van Amsterdam.

In 1990 werd het festival opgenomen in het beroemde Guinness Record Book, als het oudste en enige ononderbroken jaarlijkse openluchtfestival van Nederland.

In 1994 werd het 25-jarig jubileum gevierd. Het festival was meer dan uitverkocht met ruim 70.000 bezoekers, waaronder ruim 25.000 kampeerders. Dit zilveren jubileum was een fenomenaal succes maar daarna stelde de organisatie, vanwege het comfort, wel het maximum aantal bezoekers bij op 60.000.

In 1994, bij het 25-jarig jubileum vond er een ware metamorfose plaats. Er kwamen twee buitenpodia en een podium in een grote tent. Het volledige programma bestond van nu af aan uit minimaal 30 groepen en / of artiesten.

In 1995 werd de lokatie, een fantastisch evenemententerrein van 27ha, omgedoopt tot MEGALAND. Rondom het festivalterrein is nu voor maximaal 50.000 kampeerders plaats op diverse campings. Een festivalmarkt maakt ook deel uit van het festival. De begroting heeft intussen de 10 miljoen gulden grens (oftewel Euro 4,5 miljoen) overstegen.

in 1984 passeerde de halfmiljoenste bezoeker de kassa, 20 jaar later in 2004 de anderhalfmiljoenste bezoeker

In 1999, 2000, 2001 en 2002 waren de 30e, 31e, 32e en 33e editie weer compleet uitverkocht. Het aantal kampeerders steeg intussen naar 47.500 festivalgangers.

Websites: www.pinkpop.nl, 3voor12.vpro.nl, www.pinkpop.org Pinkpop-historie, http://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Pinkpop

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.