muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

PinkPink, ook wel geschreven als P!NK of P!ink pseudoniem van Alecia Moore, geboren Doylestown, Pennsylvania, 8-9-1979
Amerikaanse zangeres

Op haar eerste album liet Pink vooral R&B en rap horen, terwijl ze op haar latere albums veel meer de rock opzoekt.

Haar pseudoniem is niet afgeleid van de roze haarkleur zoals ze die in het begin van haar carrière had, maar is een bijnaam die ze op school had. Naar eigen zeggen bloosde ze destijds veel, vandaar dat ze "Pink" genoemd werd. Verder zegt zij zich te identificeren met het personage Mr. Pink uit de film Reservoir Dogs van Quentin Tarantino. Haar pseudoniem heeft ook een beetje te maken met de ongecensureerde versie. Haar vriend Matt had nog nooit de vagina van een blank meisje gezien. Dus na veel zeuren mocht hij het eindelijk zien. En zijn eerste reactie was: 'It's pink!!'

Pink ging in haar kinderjaren veel met jongens om. Daarom is ze nu nog altijd een beetje stoer en jongensachtig, wat veel mensen leuk aan haar vinden. Pink groeide op als rebelse tiener, die maar weinig van haar moeder moest weten. Ze schreef hierover het nummer Family Portrait. Haar vader was een soldaat in de Vietnamoorlog.

Ze had vroeger veel last van astma. Om haar ademritmes en stem onder controle te krijgen moest ze zanglessen en balletlessen volgen en ging ze op voetbal. Al snel wist ze wat haar favoriete schoolvak was, muziek. Haar grote idolen waren Steven Tyler van Aerosmith en Janis Joplin.

In 2000 kwam haar doorbraak met de top 10-hit There you go van het album Can't take me home. Van dat album volgden nog 2 andere singles: Most girls en You make me sick.

Haar grootste succes kende ze met haar tweede album M!ssundaztood, dat in 2001 uitkwam. Dit was haar eerste album waarop rockinvloeden te horen zijn. Het door Linda Perry geschreven Get the party started leverde talrijke awards op, waaronder die voor beste nieuwkomer op de MTV Video Music Awards in 2001. Later volgden de hits Don't let me get me, Just like a pill en Family Portrait. Na dit lied, dat over de voor haar pijnlijke scheiding van haar ouders ging, verzoende ze zich met haar moeder.

In september 2003 kwam haar derde album uit, Try This. Van dit album komen de hits Feel good time, Trouble, God is a DJ en Last to know. In vergelijking met het vorige album was dit niet zo'n groot succes. Pink wijt dit aan het feit dat het album minder persoonlijk was dan haar vorige album, M!ssundaztood.

Pink trouwde op 7 januari 2006 in Costa Rica met de Amerikaanse motorcrosser Carey Hart.

Begin 2006 kwam haar nieuwe single Stupid girls uit. Deze single is een verwijzing naar de nieuwe trend dat vrouwen zich dommer voordoen dan ze zijn. In april 2006 kwam haar nieuwe album I'm Not Dead uit. Het kwam nieuw binnen op nummer 5 in de Album Top 100. Ter gelegenheid van de promotie van dit album gaf ze een "geheim" optreden in Amsterdam voor ongeveer 1000 mensen.
In september 2006 begon haar wereldtour en op 14 oktober (in Ahoy) en 6 en 7 december (HMH) 2006 heeft zij in Nederland opgetreden.

In mei 2006 kwam de single Who Knew uit. Het nummer gaat over de dood van een vriend, die is overleden aan een overdosis drugs. In Nederland deed het nummer het niet zo goed, maar in Australië werd het een nummer 1-hit. In augustus 2006 kwam U+Ur Hand uit. Wereldwijd werd het een aardige hit maar in Nederland haalde het nummer slechts de 31ste positie. De volgende single was Nobody Knows.

De song Dear Mr. President van P!nk vestigde een nieuw downloadrecord in de geschiedenis van Ultratop, de officiële hitparade van Vlaanderen. In de Ultratop 50 Singles kwam het nummer binnen op nr. 3; in de Ultratop 20 Downloads zelfs op nr. 1. Het is voor het eerst in de geschiedenis van Ultratop dat een song, die enkel te downloaden is, een dergelijke prestatie neerzet.
Op 18 mei 2006 bracht P!nk tijdens de de showcase van Q-music Dear Mr. President in een mooie, akoestische versie. De song werd nadien nog vaak aangevraagd in de programma's van Q-music. Begin december lanceerden Deckers & Ornelis in hun ochtendprogramma de vraag welk nummer in aanmerking kon komen om de kersthit van Q te worden. Dear Mr. President kwam massaal naar voor als keuze van de Q-luisteraar. Na overleg met Sony BMG, de platenmaatschappij van P!nk, werd besloten de live-track als download via internet aan te bieden. In amper 2 dagen tijd vestigde Dear Mr. President van P!nk een nieuw record in de download-verkoop van singles in Vlaanderen. Eerst zei Sony BMG nog dat Dear Mr. President niet verder uitgebracht zou worden, maar inmiddels is bevestigd dat de single ook in Nederland en Australië als vijfde single wordt uitgebracht, in de maand april.

website: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Pink_(zangeres)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.