muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pim Jacobs

Pim Jacobs (1934-1996)

Nederlandse jazzpianist en televisiepresentator.

Willem Bernard (Pim) Jacobs (Hilversum, 29 oktober 1934 - Tienhoven, 3 juli 1996) werd beroemd met het Pim Jacobs Trio, waarin onder anderen Wim Overgaauw, Wessel Ilcken en Pims broer Ruud Jacobs speelden. Het Pim Jacobs Trio begeleidde vanaf de jaren vijftig onder meer: Ella Fitzgerald, Herbie Mann en Stan Getz. Later speelde hij met Louis van Dijk en Pieter van Vollenhoven onder de naam Gevleugelde vrienden voor het goede doel.

In 1960 trad Pim Jacobs in het huwelijk met de jazzzangeres Rita Reys, die regelmatig met het trio optrad.

Pim Jacobs maakte als componist filmmuziek voor Bert Haanstra en balletmuziek voor Hans van Manen. Ook werd hij bekend als presentator van het muziekprogramma "Music All In" en de spelprogramma's "Wie van de drie" en "Babbelonië".

Pim Jacobs overleed in 1996 kort voordat hij op het North Sea Jazz Festival een onderscheiding zou krijgen voor zijn inzet voor de jazzmuziek. Kreeg postuum de 'Bird Award'.

Pim Jacobs wekte veel belangstelling voor jazz door zijn schoolconcerten en begon in 1965 zijn tv-programma Dzjes Zien.

Zie verder het Jazz Festival mocht spelen. De Nederlandse jazzliefhebbers kozen hem jaar na jaar tot bassist nummer één in hun polls, maar desondanks koos Ruud Jacobs voor een baan in de platenbusiness en trad hij nog maar incidenteel op.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.