muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pietro NardiniPietro Nardini geboren Livorno 12 april 1722, gestorven Florence 7 mei 1793
Italiaans violist en componist

Pietro Nardini was vanaf zijn 12de jaar een leerling van de grote violist en componist Guiseppe Tartini in Padua. Hij bleef daar zes jaar en had al snel een reputatie opgebouwd opgebouwd als vioolspeler en raakte in trek als leraar. Nardini maakte vele tournees maar had ook vaste betrekkingen.

Vanaf 1753 was Nardini als soloviolist verbonden aan het hof te Stuttgart en van 1762-65 was hij ook concertmeester aan het hof te Stuttgart. Leopold Mozart, die een groot leraar was en schrijver van het belangrijkste klassieke boek over vioolspelen uit die periode, hoorde Nardini spelen toen deze aan het hoforkest van Stuttgart verbonden was. Mozart schreef: "De schoonheid, puurheid en gelijkmatigheid van zijn toon en zijn cantabile is onovertroffen", maar vermeldde eveneens dat Nardini geen hele moeilijke muziek speelde.

In 1766 keerde Nardini terug naar Livorno. Toen Tartini zwaar ziek werd, ging Nardini naar Padua, waar hij hem verzorgde tot aan Tartini's dood in 1770. Daarna werd hem de positie van hofkapelmeester te Florence aan geboden en hij bleef dit tot een jaar voor zijn dood.

Als violist was Nardini befaamd om zijn mooie toonvorming en zijn grote virtuositeit.

Werk: o.a. 6 concerten op. 1 (Amsterdam); 6 vioolsonates (1765); 6 sonates voor 2 violen op. 2; 6 trio's met fluit en 6 duo's voor 2 violen; 6 werken voor soloviool op. 5 (1770); 6 strijkkwartetten (1782).


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.