muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pietro MascagniPietro Mascagni geboren Livorno, 7 december 1863, gestorven Rome, 2 augustus 1945
Italiaans operacomponist

Hoewel zijn vader, hem advocaat wilde laten worden, nam Pietro Mascagni zijn eerste muzieklessen aan de Schola Cantorum in Livorno. Vanaf 1876 bezocht hij het Instituto Musicale Cherubini, waar hij pianolessen kreeg van E. Biagini en lessen in harmonieleer en compositie bij A. Soffredini.

Na de dood van zijn oom, die hem geadopteerd had en nadat hij enkele successen had geboekt, kon Mascagni terugkeren naar zijn ouderlijk huis.

Graaf Florestano de Larderel was buitengewoon enthousiast over Ode an die Freude en liet Mascagni aan het conservatorium van Milaan verder studeren, waar hij onder meer les had van Amilcare Ponchielli en Michele Saladino. In die tijd was Mascagni zeer bevriend met Puccini.

Hierna trok Mascagni enige tijd als dirigent van verscheidene operagezelschappen door Italiƫ. Hij vestigde zich als pianoleraar en directeur van de muziekschool te Cerignola. In 1889 deed Mascagni mee aan een door de uitgever Sonzogno ingestelde compositiewedstrijd en won de eerste prijs met zijn opera Cavalleria Rusticana, waarmee hij al snel, wereldnaam maakte. Met dit werk legde hij de grondslag voor de veristische opera en effende zo de weg voor Puccini en Leoncavallo.

In 1895 tot 1903 werd de componist directeur van het Liceo Musicale in Pesaro. Ook trok Mascagni als dirigent met speciaal samengestelde orkesten Europa en Amerika door. Na zijn ontslag in Pesaro werd Mascagni directeur aan de Scuola Nazionale di Musica in Rome. In 1929 werd hij als opvolger van Toscanini directeur van de Scala te Milaan.

Mascagni schreef 14 opera's, een operette, een cantate, een treurmis, filmmuziek, een symfonisch gedicht, een pianostuk, kamermuziek en liederen. Geen van zijn werken kon echter bogen op het succes van zijn opera Cavalleria rusticana uit het jaar 1890, die met een prijs bekroond werd.

website: www.pietromascagni.com


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.