kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pietro Guglielmi

Pietro Alessandro Guglielmi geboren Massa Carrara, Toscane 9-12-1728, gestorven Rome 19-11-1804
Italiaans operacomponist

Guglielmi kreeg zijn eerste muziekopleiding van zijn vader (fagot en viola) en vervolgens bij Giacomo Puccini. Vanaf 1746 studeerde hij bij Durante aan het Conservatorio di Santa Maria di Loreto in Naples.

Zijn eerste opera, geproduceerd in Turijn in 1755, vestigde zijn reputatie en al snel verspreidde zijn roem zich buiten zijn eigen land, waarop hij in 1762 werd gevraagd zijn opera in Dresden te komen dirigeren. Hij bleef enige jaren in Duitsland, waar hij veel succes had met zijn werken, maar zijn grootste triomfen beleefde hij in Engeland.

Volgens Burney ging hij in 1768 naar Londen volgens Florimo in 1772 en keerde terug naar Napels in 1777. Hij bleef in hoog tempo opera's produceren, maar was niet in staat succesvol te concureren tegen jonge meesters uit die tijd.

In 1793 werd hij maestro di cappella aan de Sint Pieter te Rome en in 1797 aan de Sint Lorenzo in Lucina.

Hij was een zeer vruchtbaar componist van de Italiaanse komische opera en in de meeste van zijn partituren zit een verkapte humor en een natuurlijke vrolijkheid niet overtroffen door Cimarosa zelf. Guglielmo was minder succesvol in de serieuze opera. Maar hierin liet hij in elk geval de kwaliteiten van een bekwaam musicus zien. Het grote aantal werken in aanmerking genomen, hoeft zijn ongelijke afwerking en het vaak mechanische en slordige schrijven in zijn muziek ons niet te verbazen.
Onder zijn bekendste opera's vallen: I due gemelli, La servo innamorata, La pastorella nobile, La bella pescatrice, Rinaldo, Artaserse, Didone, Enea e Lavinia.

Guglielmo componeerde ook oratoria en veelsoortige stukken voor orkest- en kamermuziek. Van zijn 8 zonen werden er tenminste twee beroemd als musici: Pietro Carlo (1763-1827), een succesvol imitator van zijn vaders opera-stijl en Giacomo, een uitstekend zanger.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 19.