muziekbus
Dit artikel is 06-04-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pieter Wispelwey

Pieter Wispelwey werd geboren in Haarlem en studeerde bij Dicky Boeke en Anner Bijlsma in Amsterdam. In 1992 was Wispelwey de eerste cellist die de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs ontving. Als hoogtepunten van toekomstige optredens met orkest kunnen vervolgengagementen genoemd worden met de volgende orkesten: Boston Symphony, Budapest Festival Orchestra, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Residentie Orkest, eerste optredens met de Dallas Symphony, Strasbourg Philharmonic, Württembergisches Kammerorchester, Tokyo Symphony, Osaka Philharmonic en uitgebreide tournees met het Basel Kammerorchester en de Academy of Ancient Music. Toekomstige recitals omvatten concerten als deel van de Montecarlo Printemps des Arts, de festivals van Aldeburgh, Brinkburn, English Haydn, Besançon en het Festival van Vlaanderen, Bordeaux's Grand Théâtre en Londen's Indigo2 Concert Hall en tournee's door Duitsland, Japan, Korea en Noord-Amerika. In 2009 and 2010 zal Wispelwey tevens op tournee gaan als deel van een trio met Viktoria Mullova en Kristian Bezuidenhout. Wispelwey is een graag geziene cellist bij internationale festivals en toporkesten. In 2007 speelde hij Elgars Celloconcert bij het NNO tijdens het Vrienden Wensconcert, dat enthousiast door publiek en pers werd ontvangen. Pieter Wispelwey bespeelt een cello uit 1760 van Giovanni Battista Guadagnini en een barokcello van Rombouts uit 1710.

Pieter Wispelwey bij het NNO
Groningen, 6 april 2009 - Op 16, 17 en 18 april speelt cellist Pieter Wispelwey opnieuw bij het NNO. Op het programma staan Van Wassenaers Concerto nr. 5, Haydns Celloconcert nr.1, Schiebe's Sinfonia à 4 en Mozarts Symfonie nr. 29. Het concert onder leiding van dirigent Stefan Vladar wordt in de Weense opstelling uitgevoerd waarbij het orkest de werken op een zo historisch mogelijke manier interpreteert.

Programma
Dit programma staat geheel in het teken van de 18e eeuw. De eeuw waarin aan Europese vorstenhoven een bloeiend muziekleven heerste. De eeuw ook waarin de geleidelijke stijlverandering van Barok naar Klassiek zich aftekende. In 1980 werd in het Twentse kasteel Twickel een bijzondere vondst gedaan: het manuscript van Zes Concerti Armonici. De componist bleek een 18e-eeuwse edelman en bestuurder te zijn: Unico Wilhelm Graaf van Wassenaer Obdam. Van Wassenaer componeerde tussen 1725 en 1740 de Concerti Armonici voor besloten huisconcerten die hij samen gaf met Willem Bentinck in Den Haag. Haydn componeerde zijn Celloconcert nr. 1 voor de virtuoos Joseph Weigl in 1761 waarin vrolijkheid de boventoon voert. Johann Adolf Scheibe is minder bekend, maar aan het Deense hof van Christian de Zesde werd deze Duitse Barokcomponist op handen gedragen. Tot slot een van de meest fascinerende symfonieën van Mozart: de symfonie nr. 29, een aanmerkelijk langere symfonie dan tot dan toe gebruikelijk en de hoekdelen worden bekroond met uitgewerkte coda's.

Dirigent Stefan Vladar
Cello Pieter Wispelwey
Van Wassenaer Concerto nr. 5
Haydn Celloconcert nr. 1
Scheibe Sinfonia à 4
Mozart Symfonie nr. 29
> do 16 april ¦ Groningen ¦ De Oosterpoort ¦ 20.15 uur
> vr 17 april ¦ Leeuwarden ¦ De Harmonie ¦ 20.15 uur
> za 18 april ¦ Drachten ¦ De Lawei ¦ 20.00 uur


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.